Kunst in de Kerk Lichtaard tijdens de winkeltjesroute

Donderdag 04-04-2019
Waar:
Lichtaard
Wanneer:
Zaterdag 20-04-2019
Op zaterdag 20 april start de Noord-Friese Winkeltjesroute met een nieuwe editie van Kunst in de Kerk. Ook dit jaar is de Gertrudiskerk in Lichtaard verkozen als locatie voor de maandelijkse kunstexpositie. Tussen 10.00 uur tot 17.00 uur exposeren verschillende regionale kunstenaars hun werk in het 16e eeuwse kerkje.
Dit keer is het de beurt aan maar liefst vier kunstenaars. Airbrush artieste Hiltje de Boer maakt haar opwachting, alsmede keramiste Jantina Dotinga. Verder is er werk te bewonderen van schilders Jan Harm van der Meij en Wietze de Jager. De kerk van Lichtaard is gevestigd aan de Noardermieddyk 3 en is gratis toegankelijk voor belangstellenden.

Hiltje de Boer-Kuipers is woonachtig in Reitsum en heeft als hobby airbrushen. Bij de Airbrushtechniek wordt verf onder druk op doek gespoten, of desgewenst op een muur of bijvoorbeeld een auto. Hiltje legt uit: “Dit was eerst wel moeilijk om te leren, want een potlood doet gewoon wat je wilt, maar een spuit moet je indrukken en dan ook nog de juiste hoeveelheid verf doseren, dat valt in het begin niet mee!”. Als kind tekende Hiltje al graag dieren en later werden dit voorwerpen en mensen. De liefde voor airbrush is ontstaan bij het zien airbrush tekeningen op vrachtwagens. Hiltje werkt ook in opdracht. Momenteel focust zij zich met name op airbrushtekeningen op papier maar ze kan ook prima uit de voeten met een auto of vrachtwagen.

Jantina Dotinga uit Burdaard is keramiste en gespecialiseerd in handgevormde objecten van klei zoals schalen en bollen. Middels de Raku techniek, waarbij tijdens het stookproces de elementen aarde, vuur, lucht en water samenkomen, bakt zij haar kleikunstwerken af. Raku-gestookt aardewerk is te herkennen aan het craqueléglazuur (kleine barstjes) op zwartgeblakerde klei. In haar galerie “De Ferdivedaasje” in Burdaard geeft ze samen met haar zus cursussen in Raku.

Tijdens de expositie in Lichtaard zijn er olieverfschilderijen te bewonderen van Jan Harm van der Meij en Wietze de Jager. Harm Jan is drie jaar geleden begonnen met schilderen. Hij schildert met olieverf en zijn passie gaat uit naar stillevens. Een jaar later is Wietze de Jager begonnen met schilderen; hij kan al zijn creativiteit kwijt in het schilderen van landschappen. Een variatie aan kunstwerken van deze heren is te bewonderen in het kerkje. Met een beetje geluk zien we de heren aan het werk tijdens Kunst in de Kerk.

Door meerdere kunstenaars tegelijk te laten exposeren in het kerkje, wordt elke maand voor een verrassende expositie gezorgd. De expositie vindt slechts eenmaal per maand plaats. Normaal gesproken elke laatste zaterdag van de maand maar i.v.m. Koningsdag nu een week eerder. Bent u kunstenaar en heeft u interesse in exposeren bij Kunst in de Kerk? Stuur een mailtje naar liesbeth@outdoormozaiekgallery.nl. Kunst in de Kerk is onderdeel van de Noord-Friese Winkeltjesroute. U kunt een bezoek aan Kunst in de Kerk combineren met de winkeltjesroute. In de kerk zijn routekaarten gratis verkrijgbaar.

terug naar overzicht

© Foto's: Eigen foto's

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie