KV DTL beleeft een grandioos korfbal toernooi · Foto('s): DTL
  DTL

KV DTL beleeft een grandioos korfbal toernooi

maandag 24 juni 2019

Woensdag 19 juni 2019 mocht korfbalvereniging DTL uit Hantum wederom het Provinciaal Schoolkorfbal Korfbal toernooi organiseren. Op dit toernooi streden 44 basisschool teams om het Fries Kampioenschap Schoolkorfbal verdeeld over de 3 categorieën, groepen 3 / 4, groepen 5 / 6 en groepen 7 / 8. De start van het toernooi dreigde in het regenwater te vallen maar gelukkig kon het programma op tijd van start gaan onder goede omstandigheden. Tijdens de poulewedstrijden werd fanatiek gestreden voor de finale plaatsen. Enkele finales waren heel spannend en werden pas na een verlenging of strafworpen beslist. Al met al kan kv DTL terugzien op een geslaagd toernooi.

Tijdens de opening van het toernooi werden alle teams welkom geheten door de speaker en werd op ceremoniële wijze de nieuwe clubvlag van kv DTL gepresenteerd. De vlag werd onder de klanken van het Friese volkslied omhoog gehesen. Dit betekende de officiële start van het toernooi en om 13:30 gingen de eerste wedstrijden los.

Bij de categorie groepen 3 / 4 waren de teams allemaal erg aan elkaar gewaagd. In één poule was het helemaal spannend en besliste uiteindelijk het doelsaldo van de onderlinge poulewedstrijden wie zich als beste nummer 2 ook gekwalificeerd had voor de halve finales. In die halve finales wisten beide teams uit deze poule zich te plaatsen voor de finale. De kleine finale en dus de 3e plaats werd een prooi voor OBS Mr. J. B. Kanschool uit Jubbega want zij waren met 6-4 net te sterk voor OBS Werflân uit Rottevalle. De finale ging tussen OBS Zuid uit Wolvega en OBS De Mienskip uit Buitenpost. In tegenstelling tot hun poulewedstrijd was OBS Zuid nu de bovenliggende partij en wist met 5-2 de finale te winnen.

Bij de middenbouw groepen 5 / 6 werd in 4 poules gespeeld, dus alleen de poulewinnaars gingen door naar de halve finales. OBS ’t Holtpad uit Nijeholtpade wist zich ternauwernood op doelsaldo te plaatsen maar kwam uiteindelijk te kort voor de 3e plaats want die ging naar OBS De Dorpsschool afkomstig uit Wolvega. De finale was heel spannend en werd pas na een verlenging door CBS De Lichtbron uit Buitenpost met 11-9 gewonnen.  OBS De Tjongeling uit Olderberkoop moest zich dus tevreden stellen met een 2e plaats.

Groepen 7 / 8 speelden dit jaar met wat andere spelregels dan de korfballers van deze leeftijd gewend waren dus dat leverde hier en daar wat verwarring op. Maar feit was wel dat er heel veel doelpunten gescoord werden. In de finales werd de wedstrijd om de derde plaats pas na strafworpen beslist in het voordeel van het CBS De Sprankel uit Stiens. De plaatselijke CBS De Fjouwerhoeke was gebrand om de Friese titel in Hantum te houden maar ondanks enthousiaste aanmoedigingen van het thuispubliek wisten ze net als 2 jaar geleden de finale net niet te winnen. OBS De Vensterschool uit Noordwolde was met 14-11 te sterk.

Tussen de wedstrijden door werd er met scherp geschoten voor de Kabelnoord Schuttersbokaal, alle deelnemers konden zich plaatsen voor de spannende finale. In een heuse arena werden Sophie Roman van OBS Route 0513 uit Heerenveen (groepen 7 / 8), Aniek de Jong van OBS De Dorpsschool uit Wolvega (groepen 5 / 6) en Sygrid Klaver van OBS Mienskip uit Buitenpost als beste schutters beloond met een mooie beker overhandigd door topkorfballer Erwin Zwart. De PSK commissie van kv DTL wil hoofdsponsor Bouwbedrijf Postma en de co-sponsors en alle vrijwilligers bedanken voor hun medewerking aan dit toernooi.