Laat die Nachtwacht maar even schieten en kom naar het Fries Museum · Foto('s): 

Laat die Nachtwacht maar even schieten en kom naar het Fries Museum

donderdag 22 november 2018

Het Fries Museum vaart wel bij het feit dat Leeuwarden dit jaar Culturele Hoofdstad is. Dat komt grotendeels door de tentoonstelling ‘Escher op reis’, die van begin af aan een ongelooflijk succes was. Een half jaar lang, van 29 april tot 28 oktober, was de tentoonstelling bijna dagelijks uitverkocht. Het museum moest daarom meerdere keren de openingstijden verruimen.

Kunstenaar Maurits Cornelis Escher werd op 17 juni 1988 geboren in Leeuwarden en zijn werk spreekt duidelijk nog steeds tot de verbeelding. Hij staat onder andere bekend om zijn lithografieën, waarin hij vaak speelde met wiskundige principes. Van een grafisch talent ontwikkelde hij zich tot een wereldberoemd kunstenaar.

De Escher tentoonstelling is de best bezochte tentoonstelling in de geschiedenis van het Fries Museum. De verwachting van 120.000 bezoekers moest al heel snel bijgesteld worden. Er kwamen uiteindelijk 256.450 bezoekers op af en die waren lovend over de kwaliteit. Ook de (internationale) pers had veel aandacht voor ‘Escher op reis’. 1814 artikelen verschenen er in de gedrukte media en op internet. De tentoonstelling werd beschreven in lovende woorden.

Misschien leuk om te weten dat ongeveer een vierde van de bezoekers uit Friesland afkomstig was, tien procent kwam uit het buitenland en achtenzestig procent ondernam de reis naar Leeuwarden vanuit een ander deel van ons land. Voor hen die met de trein naar Leeuwarden kwamen, wachtte een bijzondere route naar het museum via de streetart van kunstenaar Leon Keer. Zijn werk was een prachtige ode aan Escher en een attractie op zich.

Maar in het Fries Museum is natuurlijk veel meer te zien dan de kunst van Escher en ook de rest van de collectie trok de nodige belangstellenden. Nu het Fries Museum zo’n topjaar heeft, is een kleine vergelijking met het Rijksmuseum wel op zijn plaats. Dat Amsterdamse museum trok vorig jaar ruim twee miljoen bezoekers, waarvan een kleine veertig procent uit het buitenland.

Vele malen meer dan het Fries Museum dus. Maar dat is niet per se gunstig, want onze hoofdstad loopt volledig vol met toeristen en daar is de nodige bezorgdheid over. Het geeft Leeuwarden en het Fries Museum de kans om de aandacht op te eisen en de toeristen naar het Noorden te trekken. Als je nog niet tot 1 van de vele bezoekers behoort dan zou je zeker rijksmuseum tickets moeten bestellen.

Vanaf 24 november is de tentoonstelling ‘Rembrandt en Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw’ te bewonderen, die vast en zeker weer de moeite waard is. Dus laat die Nachtwacht maar even zitten en kom naar Leeuwarden.

 

Foto Fries Museum: Ruben van Vliet

Foto Rijksmuseum: Erik Smits

Laat die Nachtwacht maar even schieten en kom naar het Fries Museum · Foto('s): 
  

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Bertus Hatzmann
  Bertus Hatzmann van 18.00-20.00 uur met muziek en info.
 • 20:00 - 22:00
  Weekend Kick-Off
  Weekend Kick-Off is een programma wat vooral gericht is op jongeren. In dit programma wordt van alles besproken...
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact