Laatste Dongeradeelse derby blijft onbeslist · Foto('s):

Laatste Dongeradeelse derby blijft onbeslist

zaterdag 01 december 2018

Onder de goede leiding van scheidsrechter J. Woering uit Vries bleef de altijd zeer beladen derby tussen Anjum en Ropta Boys onbeslist. Het 245 koppige publiek (geteld door Pieter de Groot) zag geen hoogstaande derby, maar Ropta Boys had heel lang zicht op een goed resultaat. Maar op zijn Anjums werd er terug geknokt en uiteindelijk wist men op basis van karakter zich terug te knokken naar de uiteindelijke 2-2.

In de wedstrijd waren twee cruciale momenten voor beide ploegen, inzake winst en verlies. Voor Ropta Boys werd in de 61e minuut bij de stand van 1-2, volgens velen een glashelder doelpunt van Tjidsger Braaksma afgekeurd op aangeven van de Anjum grensrechter. Voor Anjum werd in de 87e minuut bij 2-2 de door gebroken speler Jan Tijtsma door laatste man Jan Pzn Braaksma vast gepakt om een doelpunt te voorkomen. Een terechte rood kaart als gevolg. Maar net als in de twee voorgaande wedstrijden waren de druiven opnieuw zuur voor Ropta Boys. Drie keer op rij de betere ploeg en dan niet de genadeklap kunnen geven. Net als tegen Dokkum werd er opnieuw en voorsprong van 0-2 uit handen gegeven. Scoren en een wedstrijd over de streep trekken blijft tot op heden moeilijk bij de ploeg van trainer Yko de Boer.

Eerste helft
In de laatste Dongeradeelse derby, vanaf 1 januari is het gemeente Noardeast-Fryslân, begon Ropta Boys uitstekend aan de wedstrijd in het hol van de leeuw. Van Anjumer kant kwam wel vuurwerk, maar niet echt van de spelers. Het Anjumer publiek achter het doel van Ropta Boys had enig vuurwerk meegenomen ter vermaak. De eerste twee kansen waren voor Ropta Boys. Een kans voor Tjidsger Braaksma in handen van de keeper en een kans van Geert Linthof, welke van de doellijn werd gehaald. De eerste mogelijkheid voor Anjum was er na 12 minuten. Een voorzet van Mark Jansma werd door Jan Tijtsma, in toch vrijstaande positie, ver naast gekopt. Na deze kans voor Anjum nam Ropta Boys het heft in handen. Met name de zeer beweeglijke Hendrik Willem van der Vorst bleek moeilijk te bespelen door Anjum. De bewierookte spitsen van Anjum, Stephan Overkempe en Jan Tijtsma, kwamen er niet aan te pas.

In de 17e minuut was het niet verwonderlijk dat de jonge Hendrik Willem van der Vorst aan de basis stond van de 0-1. Op het middenveld speelt hij Tjidsger Braaksma in. Tjidsger geeft de bal keurig mee aan Rudi Torensma die alleen op keeper Lolke Dijkstra af komt. Rudi behield heel goed het overzicht en geeft de bal breed op Erik de Vries , die de 0-1 voor Ropta Boys scoorde en voor hemzelf het 75e doelpunt in competitieverband. Anjum kreeg meteen daarna een goede mogelijkheid om terug te slaan. In de 18e minuut werd Stephan Overkempe onreglementair gestuit op de rand 16 meter. De vrije trap leverde geen gevaar op. Tegenover deze ene mogelijkheid creëerde Ropta Boys veel meer gevaar en soms goede kansen om de score voor rust uit te breiden. In de 24e minuut was Erik de Vries dichtbij na een puike voorzet van Rudi Torensma, maar de kopbal ging over. In de 27e minuut had Hendrik Willem van der Vorst een vrije loop richting keeper Lolke Dijkstra, maar zijn schot van te veraf werd een prooi voor de Anjum keeper. Op aangeven van Tjidsger Braaksma kreeg Erik de Vries in 28e minuut opnieuw een grote mogelijkheid om de score te verdubbelen, maar andermaal geen succes. Na iets meer dan een half uur beet Anjum van zich af. Een corner van Jan Tijtsma verdween bijna in één keer binnen en een minuut later probeerde dezelfde speler slalommend door de Ropta Boys defensie te spelen zonder resultaat. Het laatste wapenfeit voor rust was nog een kopbal van Tjidsger Braaksma uit een voorzet van Erik de Vries, maar deze kopbal werd gepakt door Lolke Dijkstra.

Tweede helft
In de tweede helft begon Ropta Boys opnieuw heel sterk. De tweede goede aanval betekende in de 53e minuut 0-2. Opnieuw stond Hendrik Willem van der Vorst aan de basis. Op het middenveld behield hij het overzicht en zet Rudi Torensma alleen voor keeper Lolke Dijkstra. Rudi behield het hoofd koel en schoof de bal keurig langs de uitlopende Lolke Dijkstra binnen voor 0-2. Meteen na deze goal ging Anjum één op één spelen. Dit leverde meteen resultaat op. Een toegekende corner van Pope Bauke Holwerda werd scherp voor gegeven met als gevolg een binnen loper voor Wiebe Dijkstra, door niet goed verdedigen aan Ropta Boys zijde: (1-2). Ondanks deze klap voor Ropta Boys herstelde de ploeg zich meteen. Een op maat gegeven voorzet van Erik de Vries werd met een snoekduik keurig koppend afgerond door Tjidsger Braaksma voor 1-3. Maar tot grote ontsteltenis van een ieder werd het doelpunt op aangeven van de Anjum grensrechter afgekeurd. Gesteund door het afgekeurde doelpunt rook Anjum een beter resultaat. Het werd grimmiger in het veld en er vielen aan weerszijden enkele gele kaarten. Het werd in de slotfase een heuse derby.

Opnieuw kreeg Ropta Boys mogelijkheden om de wedstrijd te beslissen. Zowel Geert LInthof uit een vrije trap die rakelings naast ging en Rudi Torensma gaf in de zestien af in plaats van zelf te schieten. In de 80e minuut had Tjidsger Braaksma eigenlijk de derby moeten beslissen. Uit een voorzet van Geert Linthof komt hij oog in oog te staan met Lolke Dijkstra. De Anjum keeper bleef goed kijken en redde zijn ploeg door de inzet tot corner te verwerken. Ropta Boys verzuimt de trekker over te halen en ziet met lede ogen aan dat Anjum opnieuw in de slotfase toeslaat. Een overtreding op het middenveld wordt Ropta Boys fataal. Pope Bauke Holwerda brengt de bal hoog in richting Ropta Boys keeper. In een mêlee van spelers lukt het keeper Johannes de Groot niet om de bal klemvast te pakken. Opnieuw was het Wiebe Dijkstra die de rebound snoeihard binnenschoot voor 2-2. Dit doelpunt gaf Anjum natuurlijk vleugels en een minuut later moest Jan Pzn Braaksma door een eigen inschattingsfout aan de noodrem trekken om de door gebroken Jan Tijtsma vast te houden. Rood was de terechte straf. Met 10 man kreeg Ropta Boys het nog een paar minuten moeilijk, maar gelukkig had Stephan Overkempe het vizier deze middag niet op scherp. Een vrije trap van hem belandde in de muur en bij een dreigende aanval schiet hij de bal te ver van zijn voet. Na 94 minuten vond scheidsrechter Woering het welletjes in floot deze spannende derby bij 2-2 af.

Conclusie: Met deze puntendeling schiet Ropta Boys niet veel op. Het hunkert al weken naar een overwinning. Ook afgelopen zaterdagmiddag zat er veel meer in dan deze puntendeling, maar dan moet wel een opgebouwde voorsprong worden verdedigd. Dit lukte afgelopen zaterdagmiddag opnieuw niet en uiteindelijk moet de ploeg in de slotfase nog blij zijn met dit ene punt. Volgende week zaterdag komt er een nieuwe kans als VV Zwaagwesteinde op bezoek komt in Oosternijkerk. Eindstand: 2-2.