Leefstijlinterventie voor Friezen met overgewicht · Foto('s): 

Leefstijlinterventie voor Friezen met overgewicht

woensdag 20 november 2019

Alle Friezen met overgewicht in combinatie met een hoge bloeddruk of chronische ziekte kunnen kosteloos een beroep doen op de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Deze interventie zit sinds 2019 in de basisverzekering en wordt in de hele provincie aangeboden. Deelnemers hebben een flinke dosis motivatie nodig om aan de slag te gaan met voeding, beweging en hun houding ten opzichte van een gezonde leefstijl.

Wat is de gecombineerde leefstijlinterventie

De gecombineerde leefstijlinterventie richt zich op het aanleren van een gezondere leefstijl en het verminderen van overgewicht. De leefstijlinterventie is door heel Nederland uitgezet en bestaat uit een combinatie van meer bewegen, gezonder eten en gedragsveranderingen. De interventie wordt dan ook aangeboden door diverse zorgprofessionals, zoals leefstijlcoaches, fysiotherapeuten en diëtisten. Deze professionals voldoen aan bepaalde eisen en hebben als doel om cliënten te coachen naar een gezondere leefstijl door nieuwe gewoonten te vormen en meer bewustzijn te creëren.

Welke zorgverzekeraar vergoed de gecombineerde leefstijlinterventie

In Friesland vergoed de Friesland Zorgverzekeraar de GLI. De zorgverzekeraar is een contract aangegaan met de Friese Coöperatie Fysiotherapie, Ketenzorg Friesland en zorggroep Catena. Naar eigen zeggen verwacht de zorgverzekeraar in het eerste jaar al een paar honderd cliënten te behandelen. De interventie is bedoeld voor volwassenen met een matig of sterk verhoogd gezondheidsrisico, samenhangend met het gewicht. Denk hierbij aan personen met een BMI tussen de 25 en 30 en een te grote buikomvang. Buikvet vormt zeer veel gezondheidsrisico’s en bereikt een gevaarlijk niveau boven de 102 cm voor mannen en bij meer dan 88 cm voor vrouwen. Daarnaast komen personen met een BMI tussen de 25 en 30 ook in aanmerking als ze een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten of diabetes type 2 hebben. Personen met een BMI van meer dan 30 zijn altijd welkom om mee te doen met de GLI. Het BMI valt eenvoudig online te meten.

Zelf verantwoord afvallen

Indien je niet in aanraking komt voor de gecombineerde leefstijlinterventie maar wel graag af wilt vallen kun je uiteraard de huisarts om hulp vragen. Deze kan je vervolgens doorverwijzen naar een diëtiste of voedingsdeskundige. Wie weet heb je last van een bepaalde intolerantie waarmee je rekening moet houden, waardoor bijvoorbeeld een glutenvrij dieet het best bij je past. Daarnaast valt het altijd aan te raden om meer te bewegen, dit hoeft niet intensief te zijn maar kan ook inhouden dat je vaker de trap pakt of dagelijks een wandeling maakt. Gezond eten wordt makkelijker wanneer je de juiste boodschappen en apparaten in huis hebt. Zo kun je op de markt voor weinig geld een hoop groenten en fruit inslaan. Deze kun je vervolgens in de blender mixen tot een gezond en smaakvol sapje of een soep bomvol met vitamines. Het is belangrijk om niet alleen op wilskracht af te vallen, omdat je dan het risico loopt om weer net zo hard aan te komen nadat je stopt met ‘diëten’.  Om blijvend af te vallen en gezond te worden en blijven is het belangrijk om gewoontes aan te passen en dus ook aan je mindset te werken.

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Harteklanken
  Tijdens het ontbijt op zaterdagochtend brengt RTV NOF geestelijke Harteklanken.
 • 09:00 - 11:00
  Klankbord
  Geestelijk verzoekplaten programma. Tijdens het programma bestaat de mogelijkheid om telefonisch een lied met een boodschap aan te vragen voor een zieke of jarige of gewoon zomaar.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 18:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 18:00 - 20:00
  Hollandse toppers
  Elke zaterdagavond hoor je Tinus uit je speakers komen. De gezelligste hits en meezingers komen voorbij in Hollandse toppers!
 • 20:00 - 22:00
  Hollands op zijn best
  Nederlandstalig verzoekplaten-programma voor iedereen, voor jong en oud. Bel voor een plaat naar (0511) 44 12 02.
 • 22:00 - 00:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Reclame · Disclaimer · Organisatie · RTV Kanaal30 Geschiedenis · Donateurs · Vrijwilliger worden?