Leerlingen De Wingerd herdenken Jan Kaper en Harm Brouwer

Vrijdag 13-04-2018
DAMWÂLD - Leerlingen van het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) De Wingerd uit Damwâld hebben vrijdagmiddag Jan Kaper en Harm Brouwer op de Achterwei herdacht.

Op 15 april 1945 werden Jan Kaper en Harm Brouwer doodgeschoten terwijl ze een Duitse soldaat en een Nederlandse overloper probeerden tegen te houden. Dit alles terwijl de bevrijding al werd gevierd. Vanaf De Wingerd vertrokken de leerlingen uit alle VSO groepen naar de Achterwei.

In de stoet gingen twee leerlingen met de vredesvlag voorop. Aangekomen bij het monument werd er welkom geheten door meester Sikke Dantuma. Een speciaal welkomstwoord was er voor burgemeester Klaas Agricola. Drie leerlingen hingen de Nederlandse, de Friese vlag en de vlag van de gemeente Dantumadiel halfstok waarna de burgemeester een aantal vragen stelde aan de leerlingen over oorlog en vrede.

Na het voordragen van een gedicht over het verzet, speelde juf Margreet op de trompet de ‘Last Post’ en volgden er twee minuten stilte. Vervolgens werd er een mooi bloemstuk bij het monument neergelegd.

De leerlingen hadden dit jaar de opdracht gekregen woorden uit te zoeken waar zij aan moeten denken als het om oorlog en vrede gaat. Deze woorden werden op een bord naast het monument gehangen waarna de herdenking met een afscheidswoord werd afgesloten.

terug naar overzicht
Burgemeester Agricola die de leerlingen vragen stelt over oorlog en vredeLeerlingen De Wingerd herdenken Jan Kaper en Harm BrouwerLeerlingen De Wingerd herdenken Jan Kaper en Harm BrouwerKijk voor veel meer foto's op www.rtvnof.nl
© Foto's: Koos Scherjon


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie