VIDEO: Libertas de verrassing bij het OFK

Maandag 13-01-2020
FRANEKER - Alleen een eigen doelpunt kon de zegereeks van debutant Libertas op het OFK in Franeker een halt toe roepen. Men verloor de finale met 1-0 van Drachtster Boys. De nummer twee van de eredivisie mocht voor de negende keer in een tijdsbestek van 11 jaar de prachtige wisselbeker in ontvangst nemen. Hoewel de teleurstelling groot was in het kamp van de Damwâldsters overheerste toch het gevoel van trots op dit jonge team, waarvan de meesten nog tot de juniorencategorie behoren.

Libertas begon stroef aan het toernooi. Tegen Burgum VR2 werd weliswaar met 2-0 gewonnen, maar het missen van legio kansen baarde coach Romke Wielstra zorgen. In de tweede poulewedstrijd wist Nieuw Roden VR1 honderd procent rendement te halen uit haar kansen. Na dit 2-0 verlies moest Libertas winnen van Blija. Dit gebeurde met klinkende cijfers: 6-0. Toen begon eigenlijk het toernooi. De volgende tegenstander was angstgegner Drachtster Boys VR2. Libertas verdedigende ijzersterk en 90 seconden voor het eindsignaal was het Ellen Fokkema die Libertas naar de halve finale schoot.

In de halve finale was weer een eredivisionist de tegenstander. De KNVB-bekerwinnaar Drs. Vijfje was niet bij machte om keepster Romy Elsenga te passeren. Omdat Libertas het net ook niet kon vinden moesten strafschoppen de beslissing forceren. Na een zenuwslopende strijd was het Linda Bosma als achtste speelster die de overwinning op haar sloffen had. Zij had vooraf aangegeven geen strafschop te willen nemen. Toch schoot zij de bal feilloos achter de reservekeepster van Oranje, Willisa Scholtens. Daarna volgde een eruptie van emoties.

In de finale liet Libertas het initiatief aan de Drachtsters. Ellen Fokkema had de wedstrijd kunnen open breken. Zij vond in de eerste keepster van Oranje, Anna Reitsma, haar eindstation. Door een ongelukkige eigen goal van Thirza Leistra moest Libertas in de achtervolging. Toch was Drachtster Boys trainer Symen Abe Hoekstra na deze goal niet geheel zeker was van zijn zaak. Hij wisselde niemand van zijn vaste kwintet met o.a. drie internationals. Ondanks een aantal plaagstootjes wist Libertas geen verandering aan te brengen in de stand. Voor Libertas resteerde naast de beker een cheque ter waarde van € 350 en een karrevracht aan complimenten.

 terug naar overzicht
Libertas de verrassing bij het OFKLibertas de verrassing bij het OFKMeer foto's en verslag op www.rtvnof.nl
© Foto's: Meint de vries

Vandaag op de radio

00:00-07:00 | Hollandse Nacht
07:00-08:00 | RTV NOF Nonstop
08:00-09:00 | Goed gestemd
09:00-11:00 | Kerkdienst
11:00-14:00 | Weekend Nieuwsshow (Herh.)
14:00-17:00 | Runwei Sport
17:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-20:00 | Tobias Post
20:00-22:00 | RTV Metalcafé
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie