Literair Café Keunstkrite groot succes · Foto('s): Keunstkrite
  Keunstkrite

Literair Café Keunstkrite groot succes

donderdag 30 mei 2019

Het publiek was geraakt door de diepgaande interviews met de Friese schrijvers Hein Jaap Hilarides en Willem Abma. De pilot van het Literair Café van de Stichting Keunstkrite sloeg woensdagavond in als een bom. 

“Het is heel bijzonder dat je als schrijver drie kwartier lang mag vertellen over je werk en de achtergronden ervan. Dat vind je nergens!” reageerde Hein Jaap Hilarides na afloop op de vraag wat hij van de opzet had gevonden. Presentatrice Fettsje Boorsma had zich goed voorbereid en stelde persoonlijke en inhoudelijke vragen. Het publiek werd getrakteerd op diepgaande interviews die in kwaliteit niet onderdeden voor een tv-programma als VPRO Boeken.

De intieme sfeer van paviljoen MeM op de Myzykpleats van Atsje Lettinga droeg daar zeker aan bij. “We wisten niet goed wat we konden verwachten, maar het was heel professioneel opgezet.” De zaal was net niet vol, maar met ruim 30 bezoekers ontstond er een plezierige intieme sfeer, die goed aansloot bij de vraaggesprekken. Hein Jaap schrijft in het Bildts en in het Fries. Hij onderzoekt het wezen van de mens in het algemeen en de menselijke verhoudingen. In “De trekker fan Troje” lopen verschillende verhaallijnen door elkaar. De worsteling van de tweeling Friso en Hero Wassenaar, de identiteit van Friezen in Europa en een dreigende Frexit, worden schijnbaar gemakkelijk gemixt tot een ware thriller. “Natuurlijk zitten daar biografische elementen in en ook een stuk geschiedenis. De familie Wassenaar is heel belangrijk geweest voor het Bildt. De namen Friso en Hero verwijzen naar de stamvaders van de Friezen en de broedermoord is natuurlijk een Bijbels motief. De titel bedacht ik omdat ik een echte trekker voor het Eurpees parlementsgebouw in Brussel zag staan. Met rokende pluimen nog wel. Zo’n beeld raakt je dan. Het verhaal blijft uiteraard fictie”.

Na de pauze met jazzy muziek door de huisband SA! van De Muzykpleats las de 77-jarige Willem Abma een aantal stukken voor uit zijn nieuwe bundel “Ferbûn en sjoen – mimeringen oer myn leauwe en libben”.
“Salang ’t wittenskippers God net ûntdekke, bestiet Er. In troch wittenskip ûntdutsen goed is gjin god. It bestean van God lit him net ûnder wurden bringe, As wy dat erkenne, kinne wy it besykje, wylst wy witte dat it net slagje sil”. Het publiek was muisstil.
“Dat betekent een onderzoek als een gebed zonder end”, concludeerde Fettsje Boorsma. “En helpt het? Heeft het u geholpen?”
“Het schrijven zeker, de rituelen ook, maar het zijn slechts hulpmiddelen om in contact te komen met je diepste innerlijke lagen. De oermoeder van alle gevoelens is Angst: veel van de gebeurtenissen en het menselijk handelen is te verklaren vanuit angst. Het Kwaad is er ondanks het geloof in de Liefde”. Willem Abma had pijnlijke jeugdervaringen. Hij vertelde steeds meer degene te worden die hij in wezen al was mede doordat hij alle boeken had geschreven.

“Het was een literaire, maar ook spirituele avond. Literatuur, poëzie, muziek en kunst komen voort uit de Ziel en dat hebben we vanavond allemaal mogen voelen en ervaren”, aldus Hetty Combs, voorzitter van de Keunstkrite. “Dit is waar het om gaat”. Na afloop werden er boeken verkocht en gesigneerd. Het publiek was enthousiast. De Keunstkrite is al bezig met een volgend programma. Op het verlanglijstje staan niet alleen Friestalige schrijvers. We willen een gevarieerd aanbod gaan brengen. Geïnteresseerden kunnen zich melden via de contactpagina van www.keunstkrite.nl.

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 19:00 - 21:00
  Leafde foar muzyk
  Klaske neemt je mee in haar liefde voor muziek, met de mooiste muziek door haar uitgekozen.
 • 21:00 - 23:00
  De Smachtwacht
 • 23:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · K30 Nieuws archief · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Noardeast-Fryslân / Dantumadiel · Achtkarspelen / Tytsjerksteradiel · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Reclame · Disclaimer · Organisatie · RTV Kanaal30 Geschiedenis · Donateurs · Vrijwilliger worden?