Loslopende honden graven gaten in Friese dijken · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Loslopende honden graven gaten in Friese dijken

maandag 22 oktober 2018

Wetterskip Fryslân roept hondenbezitters dringend op om hun hond aangelijnd te houden tijdens een wandeling op de dijk. Het waterschap constateert steeds vaker graafschade, aangericht door loslopende honden. Deze gaten brengen de veiligheid van dijken in gevaar. Honden mogen niet loslopen op de Waddenzee- en IJsselmeerdijk.

Inspecteurs van Wetterskip Fryslân gaan vanaf 23 oktober controleren op loslopende honden. Overtreders krijgen een boete van negentig euro. Jaarlijks investeert Wetterskip Fryslân miljoenen euro’s in de veiligheid van onze dijken. Daarbij besteedt ze veel zorg aan onderhoud van de grasmat. ‘Wij willen onze mooie dijken graag voor iedereen toegankelijk houden. En veilig, want het is onze taak om Fryslân te beschermen tegen overstromingen. Dat kan alleen als we met elkaar op de dijk passen’, aldus dagelijks bestuurder Bé de Winter van Wetterskip Fryslân.

Zwakke plekken
Loslopende honden graven jaarlijks honderden gaten in de Waddenzeedijk en IJsselmeerdijk. Het waterschap dicht de gaten zo snel mogelijk, alleen blijven ze ook na het herstel nog lang een zwakke plek in de grasmat. Gevolg kan zijn dat de toplaag van de dijk bij storm en hoogwater uitspoelt. De gaten vormen ook een gevaar voor medewerkers van het waterschap, als die met tractoren onderhoud uitvoeren op de dijk. Naast het graven van gaten, rennen loslopende honden achter schapen aan die op de dijk grazen. De schapen zorgen voor een sterke grasmat.

Controles vanaf 23 oktober
Honden mogen niet loslopen op de Waddenzee- en IJsselmeerdijk. Borden waarop dit staat aangegeven en waarschuwingen door dijkbeheerders van Wetterskip Fryslân aan hondenbezitters hebben onvoldoende effect. Daarom gaan inspecteurs vanaf 23 oktober controles uitvoeren. Personen die met een loslopende hond op de dijk lopen, riskeren een bekeuring van negentig euro.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Hoezo Kleinkunst
  Hoezo Kleinkunst brengt u liedjes, sketsches en wetenswaardigheden vanaf het begin van de kleinkunst tot de jaren '90 van de vorige eeuw.
 • 19:00 - 20:00
  Fryslan Fan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Werom yn de tiid is een programma mei muzyk ut de jierren '60 en '70.
 • 21:00 - 22:00
  Capriccio
  In Capriccio laat Haite Schukking veel verschillende soorten klassieke muziek de revue passeren en vertel daarbij iets over de achtergronden van elke compositie. Vaak geniet je meer van een muziekstuk, als je iets weet over het ontstaan ervan en over de drijfveren van de componist.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2021 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Donateurs · Vrijwilliger worden?