VIDEO’S: Machteloosheid overheerst in Ternaard na bezoek Stef Blok · Foto('s): Bote Sape Schoorstra
  Bote Sape Schoorstra

VIDEO’S: Machteloosheid overheerst in Ternaard na bezoek Stef Blok

dinsdag 14 september 2021

TERNAARDHet gemeentebestuur van Noardeast-Fryslân is teleurgesteld in het bezoek van demissionair minister Stef Blok aan Ternaard. Blok had een ontnuchterende boodschap: de gaswinning in de Waddenzee gaat in principe door. “Het gesprek gaf geen enkele opening”, zegt wethouder Esther Hanemaaijer tegen Omrop Fryslân.

Natuurlijk, het was mooi dat Brok de tijd nam om naar Ternaard te komen, maar het dorp schiet er weinig mee op, vindt Hanemaaijer. “De minister heeft uitgelegd dat hij aan wetgeving vastzit en dat hij niet anders kan dan de vergunning verlenen.” Ze voelde zich machteloos in haar gesprek met Blok. “We hebben verwoord wat we elke keer al doen, dat we tegen de gaswinning zijn. Keer op keer, zeker. Je hoopt elke keer dat het doordringt. Dat is in dit gesprek niet het geval geweest.”

Het dorpsbelang van Ternaard is ook niet veel wijzer geworden. “Hij heeft het wel aangehoord, het was een prima gesprek, heus”, zegt voorzitter Geertje Schoorstra van dorpsbelang. “De minister is eerlijk in wat hij kan, maar we voelen ons zo machteloos. Blok vertelde dat hij de vergunning aan de NAM om gas te winnen niet kan tegenhouden. Als er geen duidelijke gevaren zijn voor de natuur, heeft hij geen geldige argumenten om die vergunning niet te verlenen. “Hij is gebonden aan de wet, die moet hij uitvoeren. Eigenlijk is er wat dat betreft geen weg terug.”

Wethouder Hanemaaijer hoopt nu dat de Tweede Kamer in actie komt. Die bespreekt woensdag de gaswinplannen. “Wij vinden dat de effecten op de lange termijn niet genoeg in beeld zijn, wat het doet met de Waddenzee.” De komende dagen gaat de lokale politiek de Kamerleden benaderen, voor de zoveelste keer. Het verzoek is om het proces stil te leggen. “We zijn hier bijna dag en nacht mee bezig, dat hebben we er graag voor over. Onze oproep aan de Tweede Kamer is: dien een motie in, zet dit proces on hold en wacht totdat je de langetermijneffecten in beeld hebt.”

Stef Blok maakt zich geen zorgen over onverwachte bijeffecten. En als die er toch komen, dan wordt de winning stilgelegd. “We houden de hand aan de kraan. Dat geeft mij de geruststelling dat we verantwoord met de Waddenzee omgaan.”

Lobbyen, lobbyen, lobbyen
Hanemaaijer vindt dat het besluit daarom eerst moet worden uitgesteld. “Wacht op het onderzoek. Dat moet echt inzichtelijk maken wat de effecten zijn van alle activiteiten die plaatsvinden in het waddengebied op lange termijn. Als je dat weet, kun je een juiste afweging maken.”

De komende dagen gaat de lokale politiek de Kamerleden benaderen, voor de zoveelste keer. Het verzoek is om het proces stil te leggen. “We zijn hier bijna dag en nacht mee bezig, dat hebben we er graag voor over. Onze oproep aan de Tweede Kamer is: dien een motie in, zet dit proces on hold en wacht totdat je de langetermijneffecten in beeld hebt.”

Stef Blok maakt zich geen zorgen over onverwachte bijeffecten. En als die er toch komen, dan wordt de winning stilgelegd. “We houden de hand aan de kraan. Dat geeft mij de geruststelling dat we verantwoord met de Waddenzee omgaan.”

Ternaard moet het oplossen
De controle daarvan ligt straks bij Ternaard zelf, bij de nieuwe stichting Waakhûn. “Het is aan ons als bewoners, bedrijven en milieufederaties om continu met alle cijfers mee te lezen”, zegt Schoorstra. “Dat is een hele opgave. Het voelt niet eerlijk. Wij moeten het nu oplossen, daar komt het op neer.”

“De mensen hier hebben al zoveel tijd en inzet geleverd. En het stopt maar niet.” Oud-wethouder Albert van der Ploeg wordt voorzitter van die stichting Waakhûn. En ook al loopt de procedure voor de vergunning formeel nog, hij gelooft niet meer in een wonder. “Ik denk dat het wel doorgaat. We hebben nog heel veel gas nodig. Je haalt het nu onder het werelderfgoed Waddenzee vandaan. Kan dat wel?”

Dat het volgens Blok en experts kan, zegt Van der Ploeg niet zoveel. “In Groningen hebben ze wel geleerd dat experts het ook niet altijd weten.”

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio