Mais oogst van start in Noordoost Friesland

Dinsdag 08-10-2013
TERNAARD - Door het mooie en droge weer van de afgelopen periode is het mais klaar om geoogst te worden. Vooral de rijpheid en droogte van de maiskorrel bepalen de tijdstip van de oogst, de velden die het eerst aanbod komen voor de oogst zijn in de regel de percelen waar de mais onder plastic is geplant, deze percelen lopen ongeveer 2 a 3 weken voor op de andere, niet onder plastic geteelde percelen.  

Goede opbrengst                                                                                                 Loonbedrijf Maatschap Hoekstra uit Hantumhuizen is maandagmiddag in Ternaard begonnen met de oogst van 7 hectare mais voor Jan de Graaf, veehouder in Ternaard. Volgens de Graaf is de opbrengst hoog en ligt de opbrengst rond de de 50 ton per hectare ‘ Wij hebben 1 perceel berekend hoeveel ton het opbracht en wij zijn  tevreden over de opbrengst’, en met een 340 ton ligt de sleufsilo dan ook helemaal vol.

Materieel                                                                                                                             Maatschap Hoekstra is met een hakselaar en 2 tractoren met silagewagens bezig om de mais van het land naar het bedrijf te krijgen, op het bedrijf is een shovel bezig om de mais netjes in de sleufsilo te krijgen. Na afloop wordt er door de shovel een laagje aardappelvezels over de mais bult gelegd wat een afsluitende functie heeft, verder word de ‘bult’ nog in gepakt met plastic en is het in de loop van de winter klaar om te voeren aan de kalveren.

Spoorschade                                                                                                                           Volgens de schoonvader van Jan de Graaf, van der Wal, is het zoeken naar rijsporen van de tractoren en hakselaar op het land een hele opgave, ‘Je ziet niet waar ze langs rijden, dit is tot nu toe wel een hele mooie en werkbare zomer en herfst, maar vergis je niet het kan ook anders’ En met anders wordt het weer bedoelt als er in de komende week regen wordt voorspelt is de kans op rijschade op het land aanmerkelijk groter.

Gladheid                                                                                                                                      Maar ook het vervoer van de oogst van het land naar het bedrijf kan dan voor overlast zorgen, vooral gladde wegen zijn dan een gevaar voor de overige weggebruikers, de meeste loonwerkers en agrariërs zetten tijdens het werk borden langs de weg en spoelen na afloop het wegdek schoon. Maar toch dienst de automobilist rekening te houden met deze hinder, dit kan gedaan worden om de snelheid aan te passen in deze periode van het jaar. Op deze manier kunnen ongelukken worden voorkomen.

 

terug naar overzicht
Mais oogst van start in NOFHet mais hakselen!Het inrijden en afdekken van de bultmeer info en foto's www.rtvnof.nl
© Foto's: Bote Sape Schoorstra


Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie