Meer dan alleen corona nieuws in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Meer dan alleen corona nieuws in de Weekend Nieuwsshow

zaterdag 28 maart 2020

Wederom een boordevol programma tijdens de Weekend Nieuwsshow. We spraken als eerste met Cootje Klinkenberg van Actief Links Lokaal. Zij vertelde over het slimmer omgaan met groenafval in de gemeente Noardeast-Fryslân. ,,We hebben drie voorstellen ingeleverd, één daarvan is het minder rijden van de vuilniswagen in de winter om groenafval op te halen.” Daarnaast deed ze, los van dit politieke item, een oproep om alle voedselbanken te steunen in deze tijd.

Wethouder Jelle Boerema vertelde over het compenseren van ondernemers door middel van een ruimere betalingsregeling. ,,Het is een uitstel van betaling en niet een kwijtschelding. Evenementen mogen de subsidies houden, wanneer zij het evenement later organiseren. Ook uitstel van gemeentebelasting is mogelijk, kijk voor alle informatie en aanvragen op de website.” Ondernemer van de week was Rentmeester Financieel Advies. Douwe de Groot vertelde over het bedrijf. ,,Wij willen graag een lange relatie opbouwen met onze klanten. Ons kantoor is in Damwâld en mensen lopen ook geregeld even binnen, dat is erg leuk. Nu even niet natuurlijk, want het is een lastige periode.”

Bouke Koning vertelde over de derde kerkdienst die RTV NOF live uitzend via radio en tv vanuit De Westereen. ,,We proberen telkens te vernieuwen en dat is deze keer de online collectie. Er kwamen veel vragen hierover binnen. De opbrengst gaat naar de voedselbanken in de regio.” De kerkdienst is vanaf half 10 te volgen op al onze kanalen. De Voedselbank in Kollum is begonnen met het rondbrengen van de voedselpakketten. We spraken hierover met voorzitter Kees Fransooijs. ,,We zien geen andere optie meer, dan de pakketten thuis te brengen. Er zijn drie verschillende pakketten. Momenteel zijn er 29 adressen. Onze vrijwilligers waren direct bereid om te helpen.”

De Sionsberg heeft ziekenhuizen hulp aangeboden bij de opvang van niet-coronapatiënten. Wij vroegen ons af of het mogelijk is om een klinische afdeling in Sionsberg operationeel te krijgen. Melvin Mac Gillavry (raad van bestuur Sionsberg en cardioloog) vertelde hierover. ,,Als het moet is het zeker mogelijk, alleen zullen we dan wel hulp moeten krijgen van andere instanties. Momenteel bieden we hulp bij niet urgente zorgvragen, zoals hartfilpjes. Ik wil mensen toch echt er op attenderen, dat wanneer je klachten hebt, je contact met de huisarts of specialist niet uit moet stellen. Sommige dingen kun je niet uitstellen.” De prijsvraagsponsor van deze week is Kapsalon Hendrika in De Westereen. Eigenaresse Hendrika Brouwer heeft nu even geen werk in verband met de maatregelen. ,,Ik heb heel erg veel zin om weer aan de slag te gaan, maar momenteel is het even niet anders. Het wordt straks in ieder geval erg druk!”

We spraken ook met Renske Bijlsma van Zelvepost. Zij maakt speciale kaartjes die men in deze tijd kan sturen. Renske legde het belang uit van een kaartje sturen. ,,Het is ontzettend belangrijk om elkaar eens een kaartje te sturen, niet alleen in deze situatie.” Gerko Last, waarnemend directeur van Alde Fryske Tsjerken praatte ons bij over het boek ‘Levende stenen’ en het speciale jubileummagazine die ze uitgaven het 50-jarige bestaan van de stichting. ,,In het jubileummagazine gaan we in vogelvlucht langs het 50-jarig bestaan. We kijken niet alleen terug, maar ook vooruit. In de komende 10 jaar zullen er ca 100 kerken hun functie verliezen, daar maken we ons wel zorgen over.”

Daarnaast was verslaggeefster Janneke de Boer op pad om bij verschillende mensen langs te gaan die zich aan moeten passen vanwege de corona crisis. Zo sprak ze met Marije Klaver van AanZet/De Buurtkamer. ,,We drinken nu koffie op afstand, online via een internetverbinding. We moeten in deze tijd kijken naar andere oplossing en creatief zijn!” Ook ging ze langs bij Herre Boskma van Camping De Zilveren Maan. ,,Nu de overheid besloten heeft om de toiletgebouwen enzovoort te sluiten, is het voor ons geen optie meer om open te gaan. Dus als mensen bellen, dan geven we aan dat we gesloten zijn.”

Ook in de uitvaartbranche is het een vreemde wereld en zijn reguliere begrafenissen niet meer mogelijk. Janneke sprak met Altinus Kooi van Uitvaartverzorging H.S. Fennema. ,,Het is erg aanpassen in ons werk. Een voorbeeld: in plaats van condoloren hebben wij een online gedenkpagina waar mensen een berichtje achter kunnen laten.” Tot slot ging ze langs bij Sape Bloemhof van Voetbalvereniging Veenwouden. Zij organiseerden zaterdagmiddag een online draaiend rad met muziek, uniek! ,,Er zijn helaas geen loten meer te koop, alle 196 loten zijn uitverkocht. In één dag waren er zelfs al 128 verkocht.”

De Weekend Nieuwsshow is iedere zaterdag tussen 11:00 uur – 14:00 uur te beluisteren op RTV NOF en terug te luisteren in de herhaling op zondag. Ook een interessant onderwerp? Mail naar wns@rtvnof.nl.

Meer dan alleen corona nieuws in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 16:00
  B en W Show
  B en W Show
 • 16:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact