Meer jonge slachtoffers op overwegen

09/20/2013
Dit jaar zijn er al acht slachtoffers te betreuren op overwegen. De helft van de slachtoffers is rond de achttien jaar. Een flinke stijging ten opzichte van de afgelopen drie jaar. Onoplettendheid, haast en gebruik van (kop) telefoons zijn vaak de oorzaak van fatale ongevallen. Om jongeren te waarschuwen voor de gevaren bij overwegen, start ProRail een campagne.

Waar het aantal dodelijke ongevallen onder jongeren in 2010, 2011 en 2012 nog rond de nul of één per jaar was, is dat aantal in 2013 al vier (het totaal aantal slachtoffers op overwegen staat dit jaar op acht). Een zorgelijke ontwikkeling. Cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) laten zien dat 75% van de jongeren gebruik maakt van telefoons of mp3-spelers in het verkeer. Dit maakt de kans op ongevallen in het verkeer en dus op overwegen volgens het SWOV 40% groter. Ongevallen op overwegen zijn in de meeste gevallen fataal. Eerder dit jaar overleed een jongen van 18 jaar op een overweg. Hij had een koptelefoon op en hoorde de trein niet aankomen.

Campagne – ‘laat je niet misleiden’

Ook dit jaar waarschuwt ProRail jongeren voor de risico’s van gevaarlijk gedrag en onoplettendheid op overwegen, de oorzaken van bijna alle overwegongevallen. De campagne staat dit jaar in het teken van ‘misleiding’. Vandaag is Dennis Storm (BNN)  in Zevenaar om gastlessen te verzorgen en scholieren doen concentratie en behendigheidsproefjes. Doel hiervan is om scholieren te laten ervaren hoe je kan worden misleid door muziek of je telefoon bij het oversteken van de overweg.

Ook staan Buiten Gewoon Opsporingsambtenaren van ProRail op diverse locaties in het land om jongeren te waarschuwen voor de gevaren op overwegen, op de radio is een nieuwe radiospot te horen en via jongerensites wordt een filmpje verspreid. Voor scholen is er een gloednieuw lesprogramma beschikbaar: www.pazzup.nl

terug naar overzicht


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie