Meerboeien Lauwersmeer feestelijk ingewijd

Vrijdag 14-09-2018
LAUWERSMEER - Donderdagavond zijn 20 nieuwe meerboeien in het Lauwersmeer officieel ingewijd. Het zeilschip ‘Anna Catharina’ meerde aan op één van de mooiste plekken in het Lauwersmeer. Dit gebeurde onder muzikale begeleiding van studenten van het Prins Claus conservatorium. De voorzitter van de klankbordgroep Lauwersmeer, Mirjam de Meijer, droeg het gedicht voor dat schrijver en journalist Marjoleine de Vos speciaal voor het Lauwersmeer schreef.

De nieuwe meerboeien zijn onderdeel van het project ‘Rondje Lauwersmeer’ waarmee de beleving van het Lauwermeer voor de recreant en natuurliefhebber wordt verbeterd; op de fiets, wandelend, of per boot. Met onder meer nieuwe steigers voor watersporters en vissers, fiets- en wandelpaden, nieuwe bewegwijzering, twee uitkijktorens en curvebanken.

Na het aanmeren praatte gedeputeerde Johannes Kramer van de provincie Fryslân de gasten aan boord bij over het Rondje Lauwersmeer. De directeur van recreatieschap de Marrekrite, Lourens Touwen, vertelde waarom de meerboeien een aanwinst zijn en boswachter Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer lichtte toe hoe natuur en watersport goed samen kan gaan in een beschermd natuurgebied als het Lauwersmeer.

Totaal 100
Recreatieschap de Marrekrite plaatst voor het einde van dit jaar in totaal 100 meerboeien in Friesland. Daarvan zijn er al 70 geplaatst, waarvan 20 in het Lauwersmeer, in opdracht van de Stuurgroep Lauwersmeer. Dit is een samenwerking van de provincies Groningen en Fryslân, de gemeenten De Marne, Kollumerland, Dongeradeel en Staatsbosbeheer.

Mooie ervaring
De meerboeien liggen op de mooiste plekken in het water en aan een meerboei is veel gemakkelijker aanmeren dan aan een steiger. Daarbij bieden de meerboeien de booteigenaar een poëtische ervaring: de Marrekrite heeft in samenwerking met literair tijdschrift De Moanne schrijver en journalist Marjoleine de Vos gevraagd een gedicht te schrijven voor het Lauwersmeer, dit en de gedichten bij de andere wateren met de filmpjes van ‘the making of’ zijn te vinden op www.marboei.frl

terug naar overzicht

© Foto's: Erik Slot


Vandaag op de radio

00:00-08:00 | RTV NOF Nonstop
08:00-09:00 | Harteklanken
09:00-11:00 | Klankbord
11:00-14:00 | Weekend Nieuwsshow
14:00-18:00 | Runwei Sport
18:00-20:00 | Hollandse toppers
20:00-23:00 | Hollands op zijn best
23:00-00:00 | Hollandse Nacht
Klik hier voor programma- informatie