Meindert uit Kollum heeft al jaren een camping in Zweden: “Wy geane net gau werom”
KOLLUM – Vroeger viste hij met zijn vader op het Lauwersmeer. Nu heeft Meindert Hamstra (55) uit Kollum een viscamping in Zweden voor hengelaars. En voor toeristen.
’s Zomers is camping Hedesunda een toeristencamping. Veel Nederlanders vieren vakantie op de camping in het waterrijke en bosrijke gebied. Hij wordt namelijk landelijk aangeprezen door de ANWB. Meerdere keren kreeg Meinderts vakantieplek de titel ‘ANWB-camping van het jaar in het buitenland’. In 2019 werden ze nog uitgeroepen tot groenste camping in een ANWB-verkiezing. Dit jaar waren ze weer genomineerd, maar nu bleef het bij een nominatie. De camping is genoemd naar Hedesunda dat vlakbij ligt. Hij ligt op een lang eiland in een visrijk water, dat soms zo breed is dat het wel een meer lijkt.
Als de toeristen weg zijn, is het tijd voor de vissers, vertelt Meindert. “Yn it foarjier en it neijier komme in protte kampearders om it angeljen. Ik bin opgroeid mei it angeljen. Ik wie altyd mei ús heit op ‘e Lauwersmar oan ’t fiskjen. En dat is der altyd wol in bytsje yn bleaun.” Er wordt vooral snoek, snoekbaars en baars gevangen. In het hard stromende deel verderop kun je ook zalm en forel vangen.
Hedesunda ligt ongeveer 140 km ten noorden van Stockholm in het wat dichter bevolkte deel van Zweden. Meindert en de zijnen wonen niet ver van de bewoonde wereld af. Maar er is wel veel natuur om hen heen. En dat is ook wat ze zo mooi vinden. Meindert is de baas van de camping met zijn vrouw Renata. Sinds kort zit dochter Sunny-Day er ook bij in. Ze wilden haar niet dwingen. “We seine: ‘Doch earst mar wêr’tst sin oan hast. Doe hat se allegearre oare dingen besocht. Mar se miste de camping. En no sit se der by ús yn.”
Sunny-Day was nog maar vijf jaar toen het gezin naar Zweden verhuisde. Zoon Sydney was negen maanden oud. Na twintig jaar praten de kinderen nu Zweeds met elkaar, maar ook wel Fries.
Verzweedsd
Zijn ze dan niet verzweedsd? Ja, geeft Meindert toe. “Dy sjogge we net sa gau weromgean. Net dat wysels weromgean, mar de bern al hielendal net. De jongste – de soan – is echt in Sweed. Yn 2005 binne we hjirhinne gien en fuortynienen mei de camping begûn. Ik hie dêrfoar in jier yn Kanada sitten. Werom yn Nederlân kaam ik myn frou tsjin”, vertelt Meindert. “We tochten deroer om miskien nei Kanada te ferhúzjen. Mar myn frou fûn it wat te fier en doe hawwe we it earst mar efkes gewurde litten.” Later bleek dat Scandinavië een goed alternatief was en zo zijn ze in Zweden beland.
Midzomer
Het is net de langste dag geweest. Op 21 juni begint het 23.30 uur wat te schemeren, en het wordt weer licht om 2 uur’s nachts, vertelt Meindert. De Zweden vieren dat. Midsommar is echt een familiedag. Met Kerstmis en Pasen behoort deze dag tot de belangrijkste Zweedse feestdagen. Het midzomerfeest wordt vooral op het platteland gevierd. Zweden die geen zomerhuisje hebben of huren kunnen, gaan weg met caravan, de camper of de tent. Dan vieren ze Midsommar op de camping, vaak met familie en vrienden. Ze zitten aan lange tafels en eten een traditionele maaltijd. Verder dansen ze om een paal heen. De grote drukte op de camping is nu voorbij. De tweede week van juli begint het echt druk te worden.
Wat het geheim van hun camping is? Hij is 5,2 hectare groot en ligt in een mooie omgeving. In de zomer hebben ze veel jonge mensen uit Nederland in dienst. Ze eten met elkaar en mensen denken wel eens dat ze een heel groot gezin hebben. Meindert maakt het nog wat concreter: “It geheim is, tink ik, it persoanlike, wat we mei de gasten hawwe. En ek hoe’t it terrein derút sjocht. Net alle caravans op in rychje. Allegearre in bytsje oars. Romme plakken.”
Ze zijn blij met de rust en ruimte in Zweden, Meindert en zijn vrouw hoeven niet terug. Misschien in de toekomst als ze oud zijn, maar nu nog lang niet. En de kinderen talen er ook niet naar. “Nee, hear. We fine it moai as we yn Fryslân binne, mar ús hert leit hjir yn Sweden.”
Stuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.