Mijlpaal voor de Fûgelhelling: meer dan 10.000 opgevangen dieren in 2018

Maandag 17-12-2018
URETERP - Dit jaar, op 21 oktober, werd het 10.000e dier van dit jaar opgevangen op de Fûgelhelling in Ureterp. Een keep, een zangvogel uit de familie van de vinkachtigen was tegen een raam aangevlogen en werd liefdevol verzorgd. Inmiddels is het diertje weer vrijgelaten. In 1975, bij de start van de Fûgelhelling, werden 30 dieren opgevangen. De opvang groeit dus enorm en dat is vooral te danken aan het feit dat mensen steeds meer oog krijgen voor de natuur en sneller de dierenambulance bellen.

De Fûgelhelling biedt hulp aan zieke, gewonde, verzwakte en ouderloze inheemse vogels en zoogdieren. Met een groep van zestig vrijwilligers wordt hard gewerkt om alle dieren die binnengebracht worden weer op te lappen en vrij te laten. Want dat is waar het om gaat: een snelle terugkeer naar de natuur. Neem eens een kijkje bij deze bijzondere opvang waar onder andere een ziekenboeg is en een uitvliegkooi voor roofvogels. Een bezoek is ook erg geschikt voor scholen. Veel van de dieren in de opvang zijn door mensen in de problemen gekomen. Het is goed om kinderen al jong liefde voor de natuur bij te brengen. In het aangelegde natuurgebied Douwes Gea kunnen ze naar hartenlust rondkijken en leren.

Er zijn in Nederland veel meer bijzondere opvangcentra voor dieren. Zo heb je in Amsterdam de Poezenboot. Ook daar zijn vrijwilligers erg belangrijk. Ze helpen om gedumpte, achtergelaten en afgestane katten weer gezond te krijgen en zoeken daarna een liefdevol tehuis. Deze bijzondere woonboot is toegankelijk voor bezoekers, waar een deel van de katten vrij rondloopt. De boot wordt mede gefinancierd door de verkoop van onder andere T-shirts die ontworpen zijn door Tatum Dagelet en gepromoot worden door Georgina Verbaan. Dus naast een tripje naar dierentuin Artis (waar kortgeleden een schattige babygorilla is geboren) is de poezenboot voor echte dierenliefhebbers ook zeker een aanrader.

In Almere kun je een bezoek brengen aan Stiching AAP. De medewerkers vertellen graag over hun werk. Je kunt er rondwandelen en ondertussen de apen bekijken. Ernstig mishandelde of verwaarloosde apen en exotische zoogdieren krijgen er professionele verzorging. Alle dieren gaan na binnenkomst in quarantaine. Ze worden uitgebreid onderzocht en er wordt een behandelplan opgesteld. Het doel is om de dieren in een dierenpark in binnen- of buitenland te herplaatsen, zodat ze verder kunnen leven onder goede omstandigheden. Zo heeft leeuwin Nala, die vorig jaar uit de handen van een Franse circusfokker werd gered, een nieuwe plek gevonden op de Lionsrock in Zuid-Afrika.

Foto poezenboot: Wikimedia

terug naar overzicht


Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-07:00 | Hollandse Nacht
07:00-08:00 | RTV NOF Nonstop
08:00-09:00 | Goed gestemd
09:00-11:00 | Kerkdienst
11:00-14:00 | Weekend Nieuwsshow (Herh.)
14:00-17:00 | Runwei Sport
17:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-20:00 | Tobias Post
20:00-22:00 | RTV Metalcafé
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie