Mooie schrijverskamer geen garantie voor succes  · Foto('s): 

Mooie schrijverskamer geen garantie voor succes 

dinsdag 26 november 2019

Menig boek is geschreven in een heuse schrijfkamer. Die spreken vaak tot de verbeelding. Hoge plafonds, wanden vol boeken, een snorrende kachel en een prachtig houten bureau met daarop een typemachine en tegenwoordig een computer of laptop. De schrijver schrijft. 

Dat dat geen garantie geeft op schrijfsucces bewijst een van de grootste kinderboekenschrijvers ter wereld, Roald Dahl. Hoe anders werkte hij in zijn houten schuur. Geen luxe bureau, geen hoge plafonds. Geen schrijverskamer zoals je dat zou vermoeden.

Geel lijntjespapier, gum en scherp geslepen potloden

Hij schreef vanuit een oude stoel in een smoezelige ruimte. Vanuit zijn oude kapotte leunstoel. Zijn benen steunden op een oude koffer en hij schreef op een werkplaat dat op een rol op zijn benen rustte. Een aantal scherp geslepen potloden, een gum en geel lijntjespapier was alles wat hij nodig had. Vanaf die plek ontstonden boeken als Matilda (1989), Daantje, de wereldkampioen (1977) en De GVR (1984). Hij won vier keer een zilveren griffel.

De schuur stond achter een cottage in Great Missenden in het graafschap Buckinghamshire. Het dorp, volgens kenners een gehucht met één straat, heeft ongeveer tweeduizend inwoners. Het ligt op drie kwartier met de trein van Londen. Overigens is het dorp niet alleen bekend van Dahl maar ook van de Engelse detectiveserie Midsummer Murders.

Het is dan ook een typisch Engels dorp met een klein postkantoor, kruidenier en pub. Cottages met houten garages ernaast en veel natuur rondom. Dahls cottage behoorde eigenlijk tot een klein landgoed met een prachtige tuin met onder meer een prieel en zijn latere schrijfhuisje, dat in 2012 werd verplaatst naar het Roald Dahl Museum en verhalencentrum in Great Missenden. Een museum dat zich richt op kinderen tussen de zes en twaalf jaar.

Museum en een kinderfonds

Dahl had Noorse ouders, maar werd geboren in Llandaff in Wales. Na zijn opleidingen werkt hij in de jaren dertig bij het bedrijf Shell en wordt onder meer naar Afrika uitgezonden. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt meldt hij zich aan bij de Royal Air Force. In 1942 wordt voor het eerst een van zijn verhalen gepubliceerd en een jaar later verschijnt De Gremlins.

Na de oorlog worden er meerdere korte verhalen van hem gepubliceerd en verhuist hij, inmiddels getrouwd, samen met zijn vrouw naar Engeland waar ze Little Whitefield Cottage kopen in Great Missenden.

Na een aantal succesvolle verhalen en boeken, verschijnt in 1964 Sjakie en de Chocoladefabriek. In 1971 is er dan de lancering van de film Willy Wonka and the Chocolate Factory. Road Dahl is dan inmiddels een bekend en succesvol schrijver. Hij schrijft naast kinderboeken ook boeken over zijn tijd als vliegenier in de oorlog (Solo en Boy). Veel van zijn boeken worden verfilmd. Op zijn 74ste overlijdt Dahl (23-11-1990). Maar daarmee is zijn succes niet ten einde. In 2006 wordt voor het eerst een heuse Roald Dahl-dag gehouden

Behalve via het museum leeft Dahl voort dankzij het Roald Dahl Fantastische Kinderfonds dat staat voor het verbeteren van het leven van ernstig zieke kinderen in het Verenigd Koninkrijk.

Met weinig veel creëren

Volgende maand is het 29 jaar geleden dat deze grote schrijver overleed. Een schrijver die wars was van luxe en zijn boeken creëerde met maar weinig meer dan een potlood en papier. Zo zat hij iedere dag van tien uur tot halfeen en van vier uur tot halfzes te schrijven.

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Bertus Hatzmann
  Bertus Hatzmann van 18.00-20.00 uur met muziek en info.
 • 20:00 - 22:00
  Weekend Kick-Off
  Weekend Kick-Off is een programma wat vooral gericht is op jongeren. In dit programma wordt van alles besproken...
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Disclaimer · Organisatie · Vrijwilliger worden?