Moord en lulkoek in de Friese Wouden

Dinsdag 16-04-2019
DE WESTEREEN - Ten tijde van de moord op Marianne Vaatstra was Nettie Groeneveld directeur van het azc in Kollum. Dertien jaar lang leefde in de omgeving de gedachte dat de dader een asielzoeker was. Het azc werd in het eerste jaar na de moord bedreigd en zwaar beveiligd. In de Fryslân DOK ‘Moard en lulkoek yn ‘e Wâlden’ wordt twintig jaar na de moord teruggeblikt aan de hand van het archief en een logboek van de in oktober 2018 overleden Nettie Groeneveld.

Toen een half jaar na de moord de komst van een nieuwe azc-vestiging werd aangekondigd, leidde dat tot groot verzet in de gemeenschap. Op een informatieavond werd de burgemeester van Kollum met eieren bekogeld. Daaropvolgend werd in Engeland een nieuwe term geïntroduceerd voor ‘not in my backyard’, namelijk ‘to Kollumise’: het toenemende verzet tegen de komst van asielzoekers. Groeneveld was indertijd verantwoordelijk voor de veiligheid van haar medewerkers en bewoners van het asielzoekerscentrum. Ze voelde zich persoonlijk bedreigd en dat trok een zware wissel op haar. Het instituut voor psychotrauma begeleidde het personeel van het azc waarbij PTSS-klachten werden vastgesteld.

De druk die de familie Vaatstra legde op de oplossing van de moord en het feit dat Nettie persoonlijk werd aangesproken op achterhouding van feiten, maakte het er niet makkelijker op. De woordvoering van het azc was destijds centraal geregeld, waardoor Groeneveld en haar medewerkers hun kant van het verhaal niet kwijt konden. Bovendien dicteerde de angst radiostilte vanuit het centrum. Een strategie die naar Groenevelds overtuiging ervoor heeft gezorgd dat de zaak niet verder is geëscaleerd. “Het is een waar verhaal. Andere mensen die betrokken waren bij deze geschiedenis, zullen een ander verhaal hebben. Ik heb willen proberen uit te drukken dat er niet één werkelijkheid bestaat, maar vele.” – Nettie Groeneveld

De Fryslân DOK documentaire ‘Moard en lulkoek yn ‘e Wâlden (Moord en lulkoek in de Friese Wouden) is op zondag 28 april vanaf 17.00 uur ieder uur bij Omrop Fryslân op televisie te zien.

terug naar overzicht


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie