Naar de logopedie? Dit komt er allemaal bij kijken · Foto('s): 
RECLAME

Naar de logopedie? Dit komt er allemaal bij kijken

maandag 22 januari 2018

Wist u dat spraakontwikkeling al begint als kinderen net geboren zijn? Een pasgeboren baby reageert op omgevingsgeluiden en gaat dan ook zelf klanken en geluiden maken. Door ouders te imiteren ontwikkelen kinderen verschillende klanken. Soms lopen kinderen een vertraagde spraakontwikkeling op. Dit kan komen door bijvoorbeeld slechthorendheid maar ook kan een kind door vroeggeboorte een te grote achterstand hebben opgelopen.

Het ene kind ontwikkelt zich sneller dan het andere kind. U hoeft zich niet meteen zorgen te maken als uw kind wat achter loopt op leeftijdsgenootjes. Wilt u het toch laten onderzoeken? Dan is er de logopedist. Deze kan u duidelijkheid geven of behandeling nodig is. Een vertraagde spraakontwikkeling is goed te behandelen. Zeker als dit al vroeg gesignaleerd wordt.

Wanneer maakt u een afspraak?

Een kind ondervindt hinder bij vertraging in de spraakontwikkeling. Zijn omgeving begrijpt hem niet goed, wat gedragsproblemen tot gevolg kan hebben. Of het kind kan niet goed meekomen op school. Als u merkt dat uw kind moeite heeft met slikken of erge adem-, spraak-, taal-, eet- of gehoorproblemen heeft, kunt u er voor kiezen om een afspraak te maken bij een logopediepraktijk. De ernst van de problemen bepaalt op welke leeftijd een kind met logopedie begint. Logopedie is mogelijk vanaf 2 jaar.

Wat doet de logopedist?

Een logopedist helpt niet alleen bij spraakproblemen. Ook biedt een logopedist hulp bij stem, spraak, taal, gehoor en slikproblemen. Daarnaast houden zij zich ook bezig met voorlichting, preventie en onderzoeken. Tijdens een intakegesprek worden de problemen vastgesteld, zodat er een behandelplan opgesteld kan worden.

Gaat u met uw kind naar een logopediepraktijk? Dan zal er over het algemeen een keer per week een afspraak zijn. Een sessie duurt doorgaans niet langer dan een half uur, zodat een kind zich optimaal kan blijven concentreren. Er zijn verschillende methodes om problemen aan te pakken. Bij uitspraakproblemen wordt er bijvoorbeeld gewerkt met plaatjes en verhalen. Of er worden situaties nagebootst en besproken. Wanneer er een situatie wordt nagespeeld, beoordeelt een logopedist de klank in combinatie met andere letters.

Soms hebben kinderen moeite met praten. In dit geval wordt er spelenderwijs een spel ingezet. Voor iedere leeftijd is er een passende aanpak, maar er wordt altijd gekozen voor een behandeling die het best bij het kind past, want ieder kind is uniek.

Oefeningen voor thuis

Aan het eind van een oefensessie krijgt uw kind oefeningen mee naar huis. Want thuis spelenderwijs oefenen is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Probeer zo vaak mogelijk te oefenen. Wij adviseren minimaal een keer per tot ongeveer vijf keer per week.

Meer weten over logopedie?

Bij logopediepraktijk Hoogkarspel- Venhuizen is iedereen welkom. De klantenkring bestaat uit mensen uit verschillende delen van het land. Ook wanneer u in bijvoorbeeld in de regio Noordoost-Friesland woont en meer wil weten over logopedie, kunnen we adviseren. Of neem alvast een kijkje op www.logopediehoogkarspel-venhuizen.nl.

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio