Natuurwerkdag onderhoud Elzensingels

Woensdag 18-09-2019
KOLLUM - Bijna duizend leerlingen van ruim 30 basisscholen in de regio Noordoost-Friesland gaan komende weken leden van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden helpen met snoeiwerkzaamheden voor het onderhoud van de elzensingels en houtwallen.

Het snoeien is onderdeel van het lesprogramma “Takomst foar in unyk lânskip” waarmee de leerlingen van groep 7 en 8 leren over het natuur- en landschapsbeheer en de cultuurhistorie in hun eigen woonomgeving.

Woensdag ging groep 7 van de Prof. Casimirschool te Kollum naar Mts. J. en X. en J.J den Hartogh, Zevenhuisterweg om van alles over de elzensingels te leren en mee helpen voor het onderhoud van de elzensingels. In samenwerking met “De Klyster” leerden de kinderen op een speelse manier van alles over het landschap.

De kinderen werden in 3 groepen verdeeld. Om de beurt gingen ze elzen snoeien; naar waterdiertjes zoeken; ze leerden van alles over elzen haantjes en elzenkatjes. Ook mochten ze met messen een stok “schillen” en versieren, waaraan ze bijtjes vast maakten, die ze van wol en elzenpropjes gemaakt hadden. Kortom het was een leerzame dag.

De leerlingen bereiden deze veldwerk dag op school voor. Via een lespakket leren ze over het bijzondere coulisselandschap van het Nationaal Landschap de Noardlike Fryske Wâlden en wat er aan onderhoud nodig is om o.a. de elzensingels en houtwallen (dykswâlen) gezond te houden.

Het educatieproject is een initiatief van vereniging Noardlike Fryske Wâlden, Landschapsbeheer Friesland en de centra voor Natuur- en Milieueducatie De Naturij, Pingo & Pet en De Klyster en wordt sinds 2008 uitgevoerd. Het project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân en de gemeenten Tytsjerksteradiel, Dantumadiel, Smallingerland, Achtkarspelen en Noardeast-Fryslân.

terug naar overzicht
Natuurwerkdag onderhoud ElzensingelsNatuurwerkdag onderhoud ElzensingelsMeer foto's en verslag op www.rtvnof.nl
© Foto's: Sake Beerstra

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie