Nederland krijgt College voor de Rechten van de Mens

maandag 01 oktober 2012

Op 2 oktober wordt in Utrecht het College voor de Rechten van de Mens geopend in aanwezigheid van Koningin Beatrix en de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Navanethem Pillay. Het College gaat mensenrechten in Nederland belichten, bewaken, beschermen en bevorderen. In de aanloop naar de opening van het College voor de Rechten van de Mens is er onderzoek gedaan naar de beleving en kennis van mensenrechten in Nederland. Vooral discriminatie en oneerlijke behandeling zien Nederlanders als schending van deze rechten.

De bevoegdheden van het College zijn onder andere: het instellen van onderzoek naar bescherming van mensenrechten, het geven van aanbevelingen voor bevordering van deze rechten en het rapporteren aan de Verenigde Naties over schendingen van mensenrechten in Nederland. Laurien Koster, voorzitter van het nieuwe College voor de Rechten van de Mens: “Zowel nationaal als internationaal is er enthousiast gereageerd op de komst van een mensenrechteninstituut in Nederland. Nederland bewijst hiermee dat mensenrechten ook in ons land belangrijk zijn.” In totaal bestaan er dertig universele mensenrechten, waaronder: het recht op privacy, het recht op vrijheid, het recht op voeding en het recht op een eerlijk proces. Alle dertig rechten staan op www.mensenrechten.nl.

Beleving van mensenrechten in Friesland
Vrijheid van meningsuiting is het bekendste mensenrecht in Nederland, zo blijkt uit onderzoek. Ongeveer één op de vijf Nederlanders denkt dat mensenrechtenschendingen vaak voorkomen in Nederland en één op de tien geeft aan zelf slachtoffer van een mensenrechtenschending te zijn geweest. Van de 30 universele mensenrechten zijn de Friezen meer dan gemiddeld bekend met het recht op een bestaansminimum (20% in Friesland tegenover 12% landelijk) en het recht op zorg (14% tegenover 8%). Ruim 30% van de inwoners van Friesland geeft aan van mening te zijn dat in Nederland maandelijks mensenrechten worden geschonden, ten opzichte van 20% van alle Nederlanders.

Onder andere de volgende mensenrechten moeten volgens inwoners van Friesland aangepakt worden:
– Seksueel misbruik van kinderen (94%)
– Gehandicapte kinderen die tot geen enkele school worden toegelaten (88%)
– Uitzetting van minderjarige asielzoekers die langer dan 10 jaar in Nederland wonen (82%)
– Vrouwen die minder betaald krijgen voor hetzelfde werk (79%)
– Uitzetting van asielzoekers naar een land waar ze gemarteld kunnen worden (78%)

CGB voortaan deel van mensenrechteninstituut
Door de oprichting van het College voor de Rechten van de Mens houdt de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) op te bestaan. Alle taken die de CGB de afgelopen achttien jaar heeft uitgevoerd, worden overgenomen door het College voor de Rechten van de Mens. Ook de mogelijkheid om bij de CGB een klacht in te dienen over ongelijke behandeling gaat over naar het nieuwe instituut. Met betrekking tot discriminatieklachten kan men dus voortaan terecht bij het College voor de Rechten van de Mens. Ook kunnen klachten lokaal bij een discriminatiemeldpunt worden gemeld. Kijk voor een meldpunt in de buurt op: https://www.discriminatie.nl/antidiscriminatiebureaus

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2021 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Donateurs · Vrijwilliger worden?