Nieuw herenteam Triumphera van start

woensdag 10 oktober 2018

Sinds twee weken is de volleybalcompetitie weer van start gegaan. Bijna uniek is het ontstaan van een nieuw herenteam in de regionale competitie. Alhoewel het herenvolleybal onder druk lijkt te staan, is het Triumphera uit Kollum gelukt een nieuw team samen te stellen en in de competitie te laten starten.

Het team bestaat uit een gedeelte jonge spelers uit de jeugd van de vereniging aangevuld met spelers die al recreatief speelden bij de club en in het verleden mee draaiden in competitieteams. Hiermee is een soort van opleidingsteam gevormd en kunnen de jongens vanuit de jeugd doorstromen in de volwassenencompetitie. Samen met de meer ervaren spelers is als doel gesteld om te handhaven in de 2e klasse, de poule waar het team op verzoek van de vereniging op is ingedeeld door de Nederlandse Volleybalbond.

Inmiddels zitten de eerste wedstrijden er op en is er daarmee een start gemaakt in het verkennen van tegenstanders en het uitproberen van speeltechnieken. De eerste wedstrijd (thuis op 20 september) tegen het redelijk jonge team VCS (Surhuisterveen) ging met 1-3 verloren. Nadat de gasten de eerste set wonnen en de Kollumers de tweede pakten, was de derde set spannend. Helaas bleek Triumphera niet in staat de set binnen de slepen waarna een 1-2 achterstand ontstond. In de vierde set bleek dat het nog aan elkaar moeten wennen en het juist toepassen van de verschillende speeltechnieken nog niet voldoende te lukken. Deze ging ook verloren, waarmee de wedstrijd werd verloren met 1-3.

Een week later stond de eerste uitwedstrijd op het programma, vroeg op de avond in Leeuwarden tegen Leevoc. De tegenstander leek qua gemiddelde leeftijd ruimschoots van Kollum te winnen, maar dat was in het spel niet te zien in de eerste set (of juist wel). Redelijk eenvoudig ging de setwinst met 25-18 naar de Kollumers. Maar een team in de 2e klas met een wat hogere gemiddelde leeftijd heeft men in de volleybalsport nimmer te onderschatten. De tweede set bleek de tegenstander toch wat meer warm te zijn gedraaid.

Triumphera daarentegen kende ook een fase waarbij het soms nog even zoeken was naar de juiste positie in het veld en het toch nog wel wennen aan het nieuwe team. Met enige veerkracht werd set gewonnen met 25-23. De vierde set ging niet goed. Er werd achter de feiten aan gelopen en de druk op de tegenstander was niet groot genoeg. Met 22-25 was deze een prooi voor de tegenstander. Kennelijk wakker geworden herstel Triumphera op tijd en werd na wederom een spannende fase de vierde set gewonnen met 25-23. Hiermee was de wedstrijd gewonnen met 3-1.

De derde wedstrijd was van een ander niveau. Thuis ontvingen de Kollumer heren Dovo/Hujades uit Doezum. Dit stabiele team wist het Triumphera erg lastig te maken. Omdat het voor de Kollumer ploeg belangrijk is om op elkaar ingespeeld te raken worden er soms andere posities en tactieken geprobeerd. In de eerste set werkte dat beslist niet. In een rap tempo was de set verloren, de stand een magere 10-25. Omdat de eerste set al snel een grote achterstand vertoonde werd besloten niet meer in te grijpen en in de tweede set middels het verrassingseffect terug te komen. Dat lukte bijna in de tweede set, die met 22-25 werd verloren na lang bij te kunnen zijn gebleven.

De positieve flow die Triumphera had opgepikt in die set, zette zich door in de derde set. Met veel eenvoud, nauwkeurigheid en goede services had Dovo/Hujades geen idee wat hun gebeurde. In bijna hetzelfde tempo als de eerste set, wonnen de Kollumers deze met 25-12. De vierde set winnen kon betekenen dat er een heuse tiebreak gespeeld moest worden. De gasten uit Doezum waren niet van plan daaraan mee te werken en boden flink tegenstand. Helaas voor Triumphera trokken zij aan het langste eind en wisten ze de set te winnen met 20-25. Eindstand daarmee 1-3 voor Dovo/Hujades.

Als slotstuk van deze eerste competitiefase stond de eerste ronde van de bekercompetitie op het programma. Op 8 oktober speelde Triumphera Heren 1 deze in en tegen Hardegarijp. Bij de bekercompetitie worden binnen de regio meerdere poules samengevoegd, waarna volgens een knock-out systeem wordt bepaald wie de felbegeerde beker een jaar mee naar huis mag nemen. Het team uit Hardegarijp speelt normaal in de 3e klas, wat zou betekenen dat dit voor Triumphera op het spreekwoordelijke papier iets met appels en eieren zou moeten zijn… En dat werd het ook. Met weer wat wijzigingen in de opstelling bleek het nu al veel beter te draaien. Toegegeven, in een dergelijke wedstrijd kun je eenvoudiger dingen proberen. Maar toch moet het plan uitgevoerd worden en ligt het risico op de loer van een tegenstander die inspringt op verslapping van het eigen spel.

Uitgezonderd de 3e set waarbij de Kollumers een paar punten achter kwamen direct aan het begin van de set, kwam de ploeg geen enkel moment in de problemen. Met nauwkeurige passes, prima setups en keurige aanvallen werd de tegenstander continue onder druk gezet. Ook werden er leuke oplossingen gevonden wanneer een onderdeel van de rally niet zo goed ging, er werd dan geknokt om de bal van de vloer te houden en deze bij de tegenstander in het veld te deponeren. Afgemaakt met een erg hoge servicedruk was de wedstrijd in ongeveer 50 minuten afgerond. Setstanden 25-12, 25-18 en 25-17. Met 3-0 was de wedstrijd gewonnen en gaat Triumphera door naar de 2e ronde.

Meer weten over het nieuwe Triumphera Heren 1? Kijk dan op de website van de volleybalvereniging via www.triumphera.nl en kijk op de officiële Facebookpagina. Hier staan nog veel meer foto’s op van de verrichtingen van alle ploegen en vind je er het laatste nieuws, uitslagen en standen.

© Verslag: Bouke Koning

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 08:00