Nieuwe ontwikkelingen in Zaak Vaatstra · Foto('s): 

Nieuwe ontwikkelingen in Zaak Vaatstra

vrijdag 20 maart 2009

Donderdagavond stond het progamma ‘Het Zesde Zintuig’ van RTL4 geheel in het teken van de moord op Marianne Vaatstra. Het 16-jarige meisje uit Zwaagwesteinde werd in de nacht na Koninginnedag 1999 nabij Veenklooster verkracht en vermoord. Met 4 paragnosten ging presentator Beau van Erven Dorens naar de plaats delict aan de Keningswei. De paragnosten gaven eerst afzonderlijk hun visie over wat er op deze plaats, nu bijna tien jaar geleden, volgens hun is gebeurd.


De visie van de paragnosten
Marianne was op Koninginnedag uit gegaan in Kollum en bezocht daar Bar Dancing Paradiso aan de Voorstraat. In de bar zou Marianne al door mensen zijn bedreigd. Later in de nacht ging ze op de fiets weer richting haar woonplaats. Bij de fietstunnel aan de Keningswei stond een groep van 4 mannen, vermoedelijk bewoners van het asielzoekerscentrum. Deze mannen spraken haar op een vervelende en bedreigende manier toe. Hierdoor durfde Marianne niet door de donkere tunnel te fietsen en besloot ze via de autorijbaan haar weg te vervolgen. Voorbij de tunnel werd ze door de mannen achtervolgd en haar fiets werd afgepakt. 


Marianne wist al lopend weg te komen en kreeg hulp van een ‘toevallig’ voorbijkomende automobilist. De auto was volgens de paragnosten lichtgrijs van kleur en vermoedelijk een Peugeot. Achter het stuur van de auto zat een man met en donkere gelaatskleur met lang haar. Achterin zat een blanke forse man. Deze man had niet veel haar en is vermoedelijk een Duitser. Vol vertrouwen stapte Marianne in de auto waar het al snel mis ging. Op de achterbank werd ze met geweld door de donkere man verkracht. De blanke man deed hier niet aan mee, maar deed ook niets om haar te beschermen. Hierna werd ze op brute wijze om het leven gebracht en in het weiland achtergelaten.


Vergelijkingen
Na deze visie werd de inhoud vergeleken met het lopende onderzoek. Een aantal zaken was reeds door de politie nagetrokken. Zoals de bovengenoemde Duitser, welke inmiddels al is overleden, is destijds DNA materiaal afgenomen. Dit kwam niet overeen met het DNA van de dader. De gebruikte auto in kwestie is geheel nieuw in het onderzoek. De plaats waar Marianne is gevonden werd altijd gezien als de plaatsdelict. Volgens de paragnosten speelde alle gruwelijkheden zich af in en bij de auto en niet in het weiland. Ook werd door paragnost Ingomar een compositietekening gemaakt van de twee vermoedelijke daders.


Bauke Vaatstra
De vader van Marianne, Bauke Vaatstra zag in de visie veel gelijkenissen met wat hij altijd al gedacht en vermoed had. Vaatstra had altijd al het vermoeden gehad dat er twee daders betrokken waren geweest. Ook de Duitser en de man met een donkere gelaatskleur op de compositietekening kwam Vaatstra bekend voor. Hij is blij met de visie welke de paragnosten hebben uitgesproken en hield een zeer voldaan gevoel over. Vaatstra is stellig overtuigd dat er meer mensen zijn die iets gezien hebben en bruikbare tips hebben.

Nieuwe ontwikkelingen in Zaak Vaatstra · Foto('s): 
  

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2021 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Donateurs · Vrijwilliger worden?