Nieuwe regeling vanuit overheid voor elektrische fietsen

Vrijdag 11-01-2019
DOKKUM - Fietsen zijn nog steeds mateloos populair en ook de elektrische variant verovert langzaam maar zeker de markt. De e-bike biedt in heel veel verschillende situaties uitkomst. Bovendien heeft het veel voordelen ten opzichte van de auto. De elektrische fiets is niet alleen milieuvriendelijk en gezond, maar kan ook nog eens financieel gezien voordeel opleveren. Dat heeft te maken met de vernieuwde regelgeving omtrent elektrische fietsen. Hoe dat precies zit? Dat vertellen we je hieronder.

Lastige regeling
Het gaat daarbij vooral om e-bikes die via de zaak verkregen worden. Wanneer een werknemer een fiets krijgt van het werk, wordt deze namelijk in veel gevallen ook privé gebruikt. Daardoor kan het behoorlijk ingewikkeld worden voor de werkgever die de fiets koopt. Niet voor niets pleit BOVAG er als brancheorganisatie voor dat de regeling helemaal wordt afgeschaft. De berekening van bijtelling én de controle op hoeveel privékilometers ermee gereden wordt, zorgt er namelijk voor dat veel werkgevers besloten om geen e-bikes meer voor hun werknemers te regelen. Dat is dan ook de reden dat er vanaf 2020 een nieuwe en sterk vereenvoudigde regeling zal komen. Daarmee komt de overheid tegemoet aan de wensen van BOVAG.

Meer fietsregelingen voor werknemers
Concreet komt het er op neer dat de werkgever vanaf dat moment geen rekening meer hoeft te houden met het privégebruik van de elektrische fiets. Ook hoeft de waarde in het economische verkeer niet meer berekend te worden. Samenvattend wordt de regeling een stuk eenvoudiger, waardoor we mogen verwachten dat werkgevers weer massaal fietsregelingen voor hun werknemers in gaan voeren. Uitstekend nieuws voor de e-bike dus en voor de mensen die deze graag via de zaak aanschaffen. De reden waarom bedrijven hiermee stopten, is immers verdwenen, waardoor we mogen verwachten dat het weer zal gaan toenemen.

Veel meer voordelen
De overheid doet dit overigens niet zomaar. Ook de overheid zelf heeft er namelijk baat bij wanneer het aantal elektrische fietsen stijgt. Daardoor wordt er namelijk veel meer belastinginkomsten geïncasseerd. De verwachting is zelfs dat deze inkomsten op kunnen lopen tot zo’n tien miljoen euro. De verwachting is dat het aantal bedrijven dat elektrische fietsen gaat gebruiken alleen maar toe zal nemen. Dat komt onder andere omdat de nieuwste generatie e-bikes eenvoudig de auto kunnen vervangen op afstanden van maximaal vijftien kilometer. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat dit niet alleen positief is voor het milieu maar ook voor het ziekteverzuim.

terug naar overzicht


Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-20:00 | Bertus Hatzmann
20:00-22:00 | Weekend Kick-Off
22:00-00:00 | Gerjan op Dreef
Klik hier voor programma- informatie