VIDEO: NLPO en CDA roepen kabinet op nu te investeren in lokale omroep

Maandag 12-03-2018
DE WESTEREEN - Het kabinet moet in het belang van de democratie nu investeren in de lokale omroep. Als het te lang wacht gaan de goede initiatieven die er nu al zijn onderuit. Dat stelt het samenwerkings- en coördinatieorgaan voor de lokale publieke omroep NLPO. De organisatie was maandag samen met een delegatie van het CDA in Noordoost Friesland op werkbezoek bij RTV NOF in De Westereen. Het pleidooi van Sybrand Buma voor meer geld voor lokale journalisten is bij de NLPO met enthousiasme ontvangen. 

CDA Tweede Kamerlid Harry van der Molen uit Leeuwarden kreeg een rondleiding bij Streekomroep RTV NOF. Daarbij aanwezig waren ook onder andere provinciale statenlid Maaike Prins en de lijsttrekkers Jan Jitse Visser (Dantumadiel) en Gelbrig Hoekstra (Tytsjerksteradiel). Men kreeg een kijkje in de keuken van de vrijwilligersorganisatie en er werd gesproken over ambities van een lokaal toereikend media-aanbod en de daarbij passende organisatie en financiering. RTV NOF werkt samen met met RTV Kanaal30 aan een streekomroep en heeft ook een regionale samenwerking met Omrop Fryslân.

De lokale omroepen hebben enkele jaren geleden de professionalisering tot speerpunt gemaakt. In 2017 heeft de NLPO bij de Tweede Kamer een plan gepresenteerd waar streekvorming onderdeel van uit maakt. ,,Probleem is wel dat er op dit moment onvoldoende geld beschikbaar is om die noodzakelijke ambitie handen en voeten te geven”, zo stelt directeur Marc Visch van de NLPO. Door nu te investeren kan er ook serieus werk worden gemaakt van samenwerking met regionale en landelijke omroepen. In het Regeerakkoord schrijft het kabinet dat het zich gaat beraden over de wijze van organiseren en financieren van de streekomroep. Maar daar is geen geld aan gekoppeld. ,,Het is heel fijn dat het CDA zich nu onomwonden uitspreekt voor de lokale omroep en ook uitspreekt dat het beschikbare bedrag van 17 miljoen euro daaraan besteed moet worden”, zo zegt Marc Visch van de NLPO. ,,Het is twee voor 12 voor de lokale omroep, dus deze ondersteuning komt echt als geroepen.”

 

 terug naar overzicht
NLPO en CDA roepen kabinet op nu te investeren in lokale omroepNLPO en CDA roepen kabinet op nu te investeren in lokale omroepKijk voor meer foto's op www.rtvnof.nl
© Foto's: Sietse Weistra

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Lytse klankjes
19:00-21:00 | Gospel Time
21:00-22:00 | Geloven & Beleven
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie