Noardeast-Fryslân zoekt nieuwe burgemeester · Foto('s): 

Noardeast-Fryslân zoekt nieuwe burgemeester

vrijdag 10 mei 2019

De gemeente Noardeast-Fryslân is gestart met de procedure voor het aanstellen van een nieuwe burgemeester. Deze burgemeester volgt Hayo Apotheker op, die per 1 januari 2019 is aangesteld als waarnemend burgemeester.

Er is een Vertrouwenscommissie actief, waarin alle raadsfracties vertegenwoordigd zijn. De commissie speelt een centrale rol bij het opstellen van de profielschets en voert uiteindelijk ook de gesprekken met kandidaten die in overleg met de Commissaris van de Koning (CvdK) geselecteerd worden. Inwoners kunnen vanaf half mei via een enquête aangeven welke eigenschappen zij belangrijk vinden voor de nieuwe eerste burger van hun gemeente.

Procedure

Begin juni moet de profielschets voor de nieuwe burgemeester klaar zijn en stelt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de vacature open. Geïnteresseerde kandidaten moeten voor de zomervakantie solliciteren. Na de zomer selecteert de CvdK in overleg met de Vertrouwenscommissie kandidaten waarmee gesprekken worden gevoerd. Na de gesprekken legt de Vertrouwenscommissie twee kandidaten voor aan de gemeenteraad. Het is aan de gemeenteraad om te besluiten welke van de kandidaten de voorkeur heeft. Die keuze wordt vervolgens voorgelegd aan de minister.

Meestal wordt deze kandidaat dan ook voorgedragen aan Zijne Majesteit de Koning. De benoeming is een feit als de Koning en de minister hun handtekening hebben gezet onder het Koninklijk besluit. De beëdiging vindt naar verwachting in januari 2020 plaats door de CvdK in een bijzondere raadsvergadering. Daarna kan de nieuwe burgemeester van Noardeast-Fryslân aan de slag.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Noardeast-Fryslân zoekt nieuwe burgemeester · Foto('s): 
  

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio