Onbekende bramensoort ontdekt in Surhuisterveen tijdens bloei-excursie? · Foto('s): Frank Dankmeijer/Wâldpyk
  Frank Dankmeijer/Wâldpyk

Onbekende bramensoort ontdekt in Surhuisterveen tijdens bloei-excursie?

donderdag 09 juli 2020

SURHUISTERVEEN – De jaarlijkse Brommels bloei-excursie heeft dit keer plaatsgevonden bij Maatschap Bloemhoff in Surhuisterveen. Een digitale versie op film dit keer wegens corona. Met twee genodigden en de familie Bloemhoff struinde bramenexpert Karst Meijer langs de boomwallen in het land. Hij vond 9 verschillende bramensoorten. Eentje had Meijer nog nooit gezien. Een nieuwe soort ontdekt? Daarvoor is het helaas nog te vroeg, want Meijer moet meerdere exemplaren ervan vinden en het moet zeker zijn dat elders in de wereld deze niet al is gespot en beschreven. Maar het enthousiasme is aangewakkerd! 

Vrijdag 29 juni in de middag heeft de alweer 9e bloei-excursie plaatsgehad. Traditioneel de eerste actie van het jaar in kader van Wâldpykfestijn Brommels!. Met ruim 30 graden en de zon fel aan de hemel, belooft het een hete dag te worden. Met voldoende water, paraplu en drinken en wat te eten voor een rustpauze zijn de deelnemers gewapend tegen de hitte. Achter in het land gaan we naar de locatie waar de excursie start. Qua loopafstand nog een aardige tippel, dus vanwege de hitte pakt men de auto er naar toe. Rijdend langs de groene boomwallen op een bruingele zandweg met een spoor van stuivend zand die de auto achter zich laat, is het net een safari door De Wâlden. Eenmaal op locatie maakt zoon Bram Bloemhoff (14 jaar) de filmapparatuur gereed. Bram heeft als hobby filmen en heeft al diverse filmprojectjes gedaan met een vriend. Dit is zijn eerste grotere project. Gewapend met een camera, een grote microfoon gaat het gezelschap op pad.

Rubus gratus
De eerste bramensoort die Karst vindt is de Rubus gratus ofwel de Aangename braam. De naam zegt het al: deze braam smaakt heerlijk zoet en geeft ook nog eens grote vruchten. De ideaalste braam voor in de keuken of om zo uit het vuistje te eten. Andere soorten smaken allemaal minder dan deze of de vruchten zijn weer erg klein. Karst vindt die middag nog vele struiken van de Aangename braam. Voor de familie Bloemhoff goed om te weten, want zij stellen tijdens het aankomende Brommelsfestijn hun land open, zodat mensen individueel bramen kunnen plukken.

Rubus drenthicus en Rubus frieslandicus
Later vindt Karst een soort die nog niet eerder tijdens één van de eerdere excursies is gevonden: de Rubus drenthicus. Logisch, want deze soort is in Drenthe ontdekt en vooralsnog nooit buiten deze provinciegrenzen gezien. Tot nu dan, want Karst heeft hem nu hier in het oosten van Friesland gevonden.

Een andere soort, eerder in één van de bloei-excursies gevonden als onbekende soort en inmiddels tot nieuwe soort benoemd en beschreven door Karst, is de Rubus frieslandicus. Hij vindt hem hier ook in de landerijen bij Surhuisterveen. Deze bramensoort is alleen gespot in een gebied tussen Leeuwarden, Drachten en Dokkum: in de Noardlike Fryske Wâlden. Elders nooit gezien. Een echte streekbraam uit de Wâlden dus!

Onbekende soort
En dan vindt hij een onbekende soort. “Dit is een nieuwe braam. Hij lijkt op de Rubus nemoralis, maar heeft een spitser blaadje en veel meer stekels ”, roept Karst. “Hij lijkt te zijn voortgekomen uit de nemoralis, maar kan best alleen maar een eenmansstruikje zijn, die we nooit meer terug zien”, aldus Karst.  Ook onder bramenplanten geldt de wet van de sterkste in de natuur. Er zijn maar enkele nieuwe soorten die het redden. “Als we hem vaker terug zien, kunnen we pas onderzoeken of dit echt een nieuwe soort is en als dat zo blijkt te zijn, dan pas kunnen we hem een naam geven”, aldus Karst.

Bramenexpert Karst Meijer
Overal op de wereld heeft Karst gezocht naar bramensoorten. Verschillende gebieden op aarde herbergen weer andere bramensoorten. De ene soort groeit in koudere gebieden, de andere in warmere, de ene kan beter tegen droogte, de andere gedijt weer goed in natte streken et cetera. Karst weet alles van bramen. Daarnaast heeft Karst in Wolvega zijn eigen Herbarium waar hij meer dan 150.000 gedroogde plantensoorten bewaart en tentoonstelt, waaronder meer dan 7.000 bramensoorten. Eén van de grootste privécollecties van Europa.

Wâldpykfestijn Brommels! 22 en 23 augustus 2020
Elk jaar vindt het Wâldpykbramenfestijn Brommels! plaats op de vierde zaterdag en zondag van augustus. Dit jaar is dat op 22 en 23 augustus. Wegens Corona is er een aangepast programma. De organisatie schenkt dit jaar met leuke en leerzame digitale activiteiten aandacht aan het thema ‘Natuerlik Ferskaat’ (biodiversiteit) en het nationaal landschap De Noardlike Fryske Wâlden. Plukken mag ook. Traditiegetrouw wappert bij tientallen landhekken een paarse brommelsvlag. Plukpubliek mag er gratis het land in. Natuurlijk altijd met inachtneming van de plukregels en de dan geldende RIVM maatregelen. Kijk voor meer informatie op www.brommelsfestijn.nl.

 

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Onbekende bramensoort ontdekt in Surhuisterveen tijdens bloei-excursie? · Foto('s): Frank Dankmeijer/Wâldpyk
Onbekende bramensoort ontdekt in Surhuisterveen tijdens bloei-excursie? · Foto('s): Frank Dankmeijer/Wâldpyk
Onbekende bramensoort ontdekt in Surhuisterveen tijdens bloei-excursie? · Foto('s): Frank Dankmeijer/Wâldpyk
Onbekende bramensoort ontdekt in Surhuisterveen tijdens bloei-excursie? · Foto('s): Frank Dankmeijer/Wâldpyk
  Frank Dankmeijer/Wâldpyk

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio