Ondertekening Taalakkoord in Bibliotheek Surhuisterveen · Foto('s): BNF
  BNF

Ondertekening Taalakkoord in Bibliotheek Surhuisterveen

vrijdag 20 september 2019

Afgelopen woensdag 18 september was de eerste officiële activiteit in de heringerichte bibliotheek van Surhuisterveen. Wethouder Jouke Spoelstra ondertekende het Taalakkoord, waarmee de gemeente Achtkarspelen nu ook aangesloten is bij het Taalakkoord van Noord-Fryslân en de Waddeneilanden.

Taalakkoord

Het Taalakkoord is een initiatief vanuit de overheid om partijen te laten samenwerken bij het verbeteren van taalvaardigheid en het tegengaan van laaggeletterdheid. De partners in het taalakkoord Noord-Fryslân en de Waddeneilanden zijn in dit geval de gemeenten in Noord- Fryslân, Stichting Lezen en Schrijven, het Friesland College en Bibliotheken Noord Fryslân. Het Taalakkoord is een schriftelijk vastgelegde afspraak tussen de deelnemers waarin de ambitie en inzet van alle partijen is beschreven om laaggeletterdheid te bestrijden en leesplezier te bevorderen. Het tegengaan van laaggeletterdheid is één van de drie speerpunten van gemeente Achtkarspelen, waar ze nu vol op inzetten.

Digi-Taalhuis Plus
Woensdag presenteerden Ferenc Jacobs (projectleider digitale geletterdheid) en Marike Wiggers (consulent digitale geletterdheid) van Bibliotheken Noord Fryslân, de nieuwe Digi-Taalhuis Plus website. Op de website kunnen mensen terecht die meer willen weten over digitale vaardigheden. De website digitaalhuisplus.nl is tot stand gekomen met behulp van de gemeente Achtkarspelen, Stichting ROOBOL, Convident, Studio Mink, Bonopoly en Bibliotheken Noord Fryslân.

Digitale geletterdheid

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met digitale vaardigheden. Digitale ontwikkelingen gaan razendsnel en waar een bepaalde technologie vandaag helemaal geaccepteerd is, kan het morgen net zo goed weer achterhaald zijn. Mee kunnen komen in die veranderingen kan een hele uitdaging zijn, vooral voor de groep doe moeite heeft met digitale vaardigheden. Het Digi-Taalhuis Plus wil deze groep mensen hierin helpen en ondersteunen.

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Harteklanken
  Tijdens het ontbijt op zaterdagochtend brengt RTV NOF geestelijke Harteklanken.
 • 09:00 - 11:00
  Klankbord
  Geestelijk verzoekplaten programma. Tijdens het programma bestaat de mogelijkheid om telefonisch een lied met een boodschap aan te vragen voor een zieke of jarige of gewoon zomaar.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Hollandse toppers
  Elke zaterdagavond hoor je Tinus uit je speakers komen. De gezelligste hits en meezingers komen voorbij in Hollandse toppers!
 • 20:00 - 23:00
  Hollands op zijn best
  Nederlandstalig verzoekplaten-programma voor iedereen, voor jong en oud. Bel voor een plaat naar (0511) 44 12 02.
 • 23:00 - 00:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Disclaimer · Organisatie · Vrijwilliger worden?