Onrust, boosheid en verdriet houdt aan op kerkhof Wetsens

Dinsdag 20-08-2019
WETSENS - Afgelopen week heeft de PKN van Dokkum-Aalsum-Wetsens toegegeven dat het plaatsen van de paaltjes met nummer op het kerkhof rond de Sint Vituskerk in Wetsens een slechte actie is geweest. Daarom is tot grote blijdschap van alle tegenstanders van de paaltjes toegezegd dat deze paaltjes daarom zo snel mogelijk weer zullen gaan verdwijnen, maar nog niet meteen. De PKN is van mening dat een nieuw graf-registratiesysteem nu nog niet op orde en afgerond is en dat vrijwilligers zonder de paaltjes de juiste plaatsing niet kunnen vinden wanneer er gegraven moet worden.

Om dit goed op orde te krijgen, zijn de geplaatste paaltjes voorlopig nog onontbeerlijk, zo legde de PKN vertegenwoordigers uit. De paaltjes kunnen volgens hen pas verwijderd worden als de invulling het gehele nieuwe registratiesysteem, waar men al vanaf december vorig jaar mee bezig is, volledig afgerond is. Dat zou nog wel enige maanden kunnen duren.

De leden van de PC Vitus en andere bewoners van Wetsens, voor wie de paaltjes net als voor de vele bezoekers aan de begraafplaats een doorn in het oog zijn, zetten hier hun vraagtekens bij. Het is vóór de plaatsing van de paaltjes toch ook altijd goed gegaan? Hoe sneller de paaltjes weer van het kerkhof verwijderd zijn, hoe beter, is hun mening.

Afgelopen zaterdag was Dhr. Waslander, voorzitter van de kerkrentmeesters van de PKN, tijdens de openstelling van de Sint Vituskerk i.v.m. Tsjerkepaed aanwezig om de redenen van het voorlopig nog niet verwijderen van de paaltjes persoonlijk aan de bezoekers van het Rijksmonumentale kerkhof van Wetsens uit te leggen. Leden van de PC Vitus hadden voor deze gelegenheid oud koster Tjerk Boersma gevraagd om aan de bezoekers en de heer Waslander uit te leggen hoe graven al sinds jaar en dag worden bemeten, vastgesteld en geregistreerd, zonder paaltjes. Met zijn houten meetinstrument liet de heer Boersma snel en effectief zien hoe dit in zijn werk gaat en werd daarbij pijnlijk duidelijk dat de plaatsing van de paaltjes verre van correct blijkt te zijn. Reden te meer om de paaltjes zo snel mogelijk weer te verwijderen.

Door de vakantie van leden van de commissie van kerkrentmeesters van de PKN liggen de werkzaamheden rond het registratiesysteem nu veertien dagen stil en wordt daardoor ook het verwijderen van de ontsierende en emotie oproepende paaltjes op het kerkhof in Wetsens met twee weken opgeschort. Inwoners van Wetsens en nazaten van overledenen begraven op Wetsens blijven zich verwonderen over het feit dat de paaltjes nog niet verdwenen zijn. De verstorende aanblik, de onrust boosheid en het verdriet blijven daardoor voorlopig nog, net als de paaltjes, in Wetsens aanwezig.

terug naar overzicht

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Lytse klankjes
19:00-21:00 | Gospel Time
21:00-22:00 | Geloven & Beleven
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie