Ontslagen, wat nu? · Foto('s): 
RECLAME

Ontslagen, wat nu?

vrijdag 30 november 2018

Al jaren is er door de economische voorspoed een daling zichtbaar van het aantal bedrijven dat het financieel moeilijk heeft of zelfs failliet gaat. Toch kan het zijn dat je werkgever je, om wat voor reden dan ook, wil ontslaan. Vervelend, maar iedereen weet intussen wel dat je ook met een contract voor onbepaalde tijd niet altijd zeker kunt zijn van het behouden van je baan. Wat moet je doen als je werkgever je wilt ontslaan?

Nergens direct mee instemmen

Je leidinggevende of baas zal je waarschijnlijk eerst tijdens een gesprek op de hoogte ervan brengen dat je contract opgezegd zal worden. Tijdens dit gesprek wil hij of zij ook waarschijnlijk al allerlei afspraken maken over je vertrek. Hoewel je waarschijnlijk helemaal ondersteboven bent van het nieuws, moet je je niet laten overrompelen. Doe dus geen toezeggingen en, ook al wordt er mogelijk op aangestuurd, onderteken nog niets. Dit kan namelijk later gezien worden als een instemming met het ontslag.

Wil je professioneel overkomen? Houdt dan je emoties onder controle. Ga niet schreeuwen of verwijten maken. Vertrek ook niet boos naar huis. Door gewoon je werkzaamheden na het gesprek voort te zetten geef je aan dat je het niet eens bent met de contractbeëindiging. Vraag aan de persoon waarmee je het gesprek hebt gehad of ze alle informatie op papier willen zetten zodat je er later nog eens rustig over na kunt denken als de eerste schrik verdwenen is.

Recht op een ontslagvergoeding

Als het jou niet aan te rekenen is dat je ontslagen worden, en je al langer dan twee jaar in dienst was, heb je recht op een zogeheten ontslag- of transitievergoeding. Dit moet toekomstig loon dat je misloopt compenseren, of je zou het kunnen gebruiken voor een om- of herscholingstraject. Tijdens het gesprek zal je baas je waarschijnlijk al een aanbod doen in de vaststellingsovereenkomst. Maar over de ontslagvergoeding onderhandelen is ieders goed recht. Om zeker te weten dat je hiermee niet met een kluitje het riet in wordt gestuurd, wordt daarom altijd aangeraden juridisch advies in te winnen over de hoogte van het bedrag.

Recht op een WW-uitkering

Wordt je buiten je schuld om ontslagen en kun je niet direct nieuw werk vinden? Dan is het ook goed om te weten dat je mogelijk recht hebt op een WW-uitkering. Deze kun je aanvragen bij het UWV. Indien je wel een nieuwe baan hebt gevonden maar je hiervoor een lager loon ontvangt dan de mogelijke uitkering, kun je ook een aanvullende uitkering aanvragen.

Op zoek naar nieuw werk

Als je te horen hebt gekregen dat je contract beëindigd zal worden, wordt de toekomst opeens een stuk onzekerder. Bij veel mensen ontstaat stress doordat ze geen inkomen meer zullen hebben, maar wel hun vaste lasten moeten kunnen betalen. Belangrijk is het om je positief op de toekomst te richten. Ga daarom zo snel mogelijk actief op zoek naar een nieuwe functie, misschien dat het wel goed voor je uitpakt eens iets anders te gaan doen!

Dit is een reclame: deze tekst is niet geschreven door de RTV NOF redactie.
RECLAME
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio