Ook in Noardeast-Fryslân is lenen om je pand te verduurzamen mogelijk · Foto('s): 

Ook in Noardeast-Fryslân is lenen om je pand te verduurzamen mogelijk

woensdag 29 mei 2019

De trend is al ruim ingezet in heel Nederland: burgers verduurzamen hun huis en ondernemers hun zaak, en zij doen dat vaak met een goedkope duurzaamheidslening. Ook als inwoner van Noardeast-Fryslân zijn er mogelijkheden wanneer je maatregelen wilt treffen aan je huis die energiebesparend zijn. Denk daarbij aan het laten plaatsen van zonnepanelen of het laten isoleren van je huis. Met zulke maatregelen help je mee om de klimaatdoelstellingen te halen, maar bespaar je uiteindelijk ook geld.

Zelf energie opwekken en meer warmte binnen houden

Door middel van zonnepanelen kun je zelf energie opwekken voor je huishouden of bedrijf. Dat ga je merken op je energierekening, omdat je minder hoeft af te nemen bij de leverancier. De investering die je ervoor maakt betaalt zich dus binnen enkele jaren terug. Ondertussen kunnen je elektrische apparaten lopen op duurzame stroom. Dat geldt helaas nog niet voor alle apparaten: je televisie wel, maar in je afstandsbediening moeten nog steeds gewoon batterijen. Maar koop je oplaadbare batterijen en een oplader, dan kun je je batterijen dus wel met je zelf geproduceerde stroom opladen. Het isoleren van je woning is ook een energiebesparende maatregelen, want het helpt je om de warmte zoveel mogelijk binnenshuis te houden. Je hoeft dan minder te stoken om het huis op en een behaaglijke temperatuur te krijgen.

Lening voor ondernemers bij BNG Duurzaamheidsfonds

Met behulp van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) is een drietal financieringen voor energiebesparende maatregelen aan je huis mogelijk. Optie 1 is gericht op zakelijke initiatiefnemers. Het betreft een lening van het BNG Duurzaamheidsfonds. Dit fonds faciliteert naast duurzame energieopwekking en energiebesparende maatregelen ook verduurzaming binnen de zorg en het onderwijs. Draag je als ondernemer met jouw initiatief bij aan de het provinciale of gemeentelijke duurzaamheidsbeleid, dan is een lening mogelijk. Het fonds beschikt over 10 miljoen euro en verstrekt zakelijke leningen van tussen de 100.000 en 2.500.000 euro. En daar moet het toch wel een heel eind mee lukken.

Het zakelijke investeringsfonds Fûns Skjinne Fryske Enerzjy

De tweede optie is ook voor zakelijke doeleinden en is op en top Fries: het investeringsfonds Fûns Skjinne Fryske Enerzjy voor duurzame energieproductie of energiebesparingsprojecten in de mooie provincie Friesland. Het fonds dient als partner voor Friese duurzaamheidsprojecten en doet aan investeringen, (co-)financieringen en adviezen voor verduurzamingsprojecten. Maak er zo snel mogelijk gebruik van, want de provincie Friesland heeft het fonds in leven geroepen om de doelstelling van 16 procent duurzame energie in 2020 te halen. Hiervoor is 90 miljoen euro beschikbaar gesteld, die wordt ingezet als leningen, participaties of garantstellingen voor projecten die tot reductie van de uitstoot van broeikasgassen leiden en daarbij ook een toegevoegde waarde hebben voor werkgelegenheid in de provincie Friesland.

Het Nationaal Energiebespaarfonds voor particuliere woningeigenaren

Wil je als woningeigenaar of als Vereniging van Eigenaren (VvE) energiezuinige maatregelen treffen aan een woning of aan een complex van woningen, dan kun je voor een lening een beroep doen op het National Energiebespaarfonds. Dit fonds is als gevolg van het Woonakkoord dat in 2013 is gesloten opgericht en is landelijk beschikbaar. Het is daarom ook niet één op één hetzelfde als dat wat we kennen als de ‘duurzaamheidslening’. Het aanvragen van een lening bij het fonds loopt dan ook niet via de gemeente of de provincie, maar via de website www.energiebespaarlening.nl. Het contact loopt via de eerder genoemde SVn. Er is in totaal 300 miljoen euro beschikbaar, maar dit wordt weer aangevuld door aflossingen en rente. Bij het financieren van zonnepanelen wordt maximaal 75 procent van de kosten verstrekt als lening. Het Nationaal Energiebespaarfonds financiert alleen energiebesparende maatregelen voor bestaande bouw. Bij nieuwbouw kun je er dus geen gebruik van maken; dan wordt ervan uitgegaan dat je simpelweg een duurzaam huis bouwt.

Een toekomstbestendig pand is meer waard

Een energiezuinig huis of bedrijf draagt dus, naast je gedrag, bij aan een lagere energierekening. Maar energiebesparende maatregelen zijn ook gunstig voor de waarde van een pand. Je woning of bedrijfspand wordt er toekomstbestendiger van, waardoor het zijn waarde behoudt en mogelijk zelfs stijgt in waarde. Het is dus absoluut een slimme investering dus. De besparing kan in sommige zelfs de maandelijkse afbetaling van de lening dekken. Met een beetje geluk bespaar je zelfs meer dan je terug moet betalen. Waarom nog wachten dus?

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 19:00 - 21:00
  Leafde foar muzyk
  Klaske neemt je mee in haar liefde voor muziek, met de mooiste muziek door haar uitgekozen.
 • 21:00 - 23:00
  De Smachtwacht
 • 23:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Reclame · Disclaimer · Organisatie · RTV Kanaal30 Geschiedenis · Donateurs · Vrijwilliger worden?