Op zoek naar een nieuwe verenigingssport? Ga biljarten!

Maandag 29-10-2018
DOKKUM - Van origine start in september het verenigingsleven. Na de zomervakantie hebben wij veelal het goede voornemen om weer gezond te gaan eten of om te gaan sporten. Het sporten en bewegen krijgt daarom in september ook de nodige aandacht.  Tijdens de Nationale Sportweek van 15 tot en met 29 september worden alle sporten in Nederland gepromoot. Alle sportclubs en -verenigingen vieren dan ook de start van het sportseizoen. Weet u al welke sport u gaat doen? Voor iedereen en voor iedere leeftijd is er wel een passende sport. Heeft u al eens aan biljart gedacht?

Wat is biljart?

Biljarten is een spel waarbij door middel van een lange, dunne houten stok, de keu, ballen in een rechthoekige bak met lage randen, het biljart (de tafel), kunnen worden bespeeld. Daarbij mag met de punt van de keu alleen de speelbal worden gestoten die op zijn beurt andere ballen moet raken. Biljart kent meerdere spelvormen waarvan  Libre (vrij spel), bandstoten, driebanden en tien over rood wel de bekendste zijn.

Als u wilt biljarten, kunt u het beste eerst eens een keertje meedraaien met de plaatselijke biljartvereniging voordat u een eigen biljartkeu koopt.

Het kopen van een keu

Een biljartkeu kopen doet u niet zomaar. Als u nog niet weet welke keu bij u past, kunt u eerst een keu van iemand anders proberen Wilt u er een gaan kopen, houd dan rekening met de onder andere de volgende punten:

  • het gewicht van uw eerste keu is bij voorkeur tussen de 480 en 510 gram
  • hoe zwaarder de keu hoe krachtiger de stoot, hoe lichter de keu hoe beter de controle
  • de keulengte is vaak tussen de 135 en 150 cm
  • het type keu is ook afhankelijk van de biljartvorm die u gaat spelen
  • standaard is de pomerans vrij hard en neutraal
  • naast biljartkeuen zijn er ook nog speciale pool- en snookerkeuen
Overige benodigdheden

Als u gaat biljarten, zijn sommige biljartbenodigdheden echt onmisbaar. Het eerste is natuurlijk het krijt. Maar ook een stevige keukoffer of keutas is het aanschaffen waard. Ook onderhoudsproducten voor uw keu zijn erg belangrijk. Gaat u thuis biljarten? Behalve een biljarttafel en biljartballen mogen een scorebord, lampen, een keurek, een afdekzeil en eventueel een biljarttimer niet ontbreken in de biljartruimte. Zo beschikt u over alles wat u nodig heeft voor het biljarten.

Meer informatie over biljart of wilt u op les?

Er zit altijd wel ene biljartvereniging bij u in de buurt. Wilt u biljartlessen volgen? Dan kan dit vaak bij de vereniging bij u in de buurt. Ook zijn er een aantal speciale biljartscholen in Nederland waar u terecht kunt voor biljartlessen. Uw biljartartikelen koopt u tegenwoordig heel gemakkelijk en snel online. Dan kunt u de volgende dag al beginnen met spelen. Bij De Biljartshop vindt u een ruime keuze aan benodigdheden op het gebied van biljart. Wij zijn dé shop voor al uw biljart-, pool- of snookerartikelen. Ons grote assortiment biedt zowel voor beginnende spelers als experts de juiste biljartartikelen van gerenommeerde merken. Bestellingen boven de €75,00 worden gratis verzonden. Bestelt u voor 14:00 uur? Dan heeft u uw biljartkeu de volgende al in huis.

terug naar overzicht

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie