Open Nederlands Kampioenschap Vlas repelen te Engwierum

Zaterdag 27-12-2014
ENGWIERUM - Op zaterdag 27 december werd in de boerderij van Boersma – State van Wilma te Engwierum het Nederlands kampioenschap Vlas repelen gehouden. Vanaf 10:00 uur werden diverse demonstraties van ambachtelijke beroepen gepresenteerd. De oliepers perste de lijnzaadolie en er was een demo vlas repelen. Om 14:00 uur startte het Nederlandse kampioenschap Vlas repelen.

Voor de bezoekers was er vrije deelname van het Vlas repelen. Het  evenement werd in samenwerking  georganiseerd met het Vlasmuseum It Braakhok te Ee.

Winnaars:
1e Klaas Oosterbaan uit St Anneparochie met 46.5 Punten (Nederlands Kampioen).
2e Roel de Jong uit Sexbierum met 45 punten
3e Jitze Kalma uit Stiens met 44.5 punten

Vezelvlas bewerken

Vezelvlas wordt geteeld om de vezel. Belangrijk is dat de plant tussen de 80 en 120 cm lang is. Vlas wordt in de eerste helft van april gezaaid. Het bloeit in juni en wordt geoogst in de tweede helft van juli. Het ongerepelde vlas werd opgeslagen in grote vlasschuren. Daarna werd het gerepeld. Bij het repelen wordt de zaadbol van de stengel verwijderd.

De lange vlasvezels worden gekaard en gekamd om ze geschikt te maken voor het spinnen van fijne garens. Het vlasgaren wordt geweven tot doek en na bleking geeft dit het gebleekte linnen. Ook werd er oud-Hollands papier, bankpapier of sigarettenpapier van gemaakt. Ook kan het verwerkt worden in isolatiemateriaal en producten voor vormdelen in auto’s.

Op de foto van links naar rechts: Jitse Kalma 3e, Klaas Oosterbaan 1e NK en Roel de Jong 2e.

terug naar overzicht
Deelnemers Vlasrepelen in EngwierumWinnaars VlasrepelenOpen Nederlands Kampioenschap Vlasrepelen te EngwierumMeer foto's & info op www.rtvnof.nl
© Foto's: Sake Beerstra


Vandaag op de radio

00:00-19:00 | RTV NOF Nonstop
19:00-21:00 | Country Trail
21:00-22:00 | Brasstime
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie