Opnieuw ooievaars duo bij familie de Boer in Kollumerzwaag

Woensdag 11-07-2018
KOLLUMERZWAAG - Vrijdag 16 februari 2018 arriveert de mannelijke ooievaar. Zondag 25 februari is ook het vrouwtje er, en is het stel compleet. Ineens krijgen we een dikke week winterweer, met een aantal dagen vrij strenge vorst. Er kan zelfs op de vaarten geschaatst worden en op de grachten in Amsterdam. De ooievaars zijn ondertussen vertrokken voor een poosje naar een warmer gebied. Op vrijdag 9 maart komen ze allebei terug. Een periode met paringsrituelen en kleppergedrag begint.

Begin mei worden de jongen geboren. Het zijn er in eerste instantie 4. Het mooie weer speelt daarbij mee. Het lijkt allemaal goed te gaan tot Pinkstermaandag 21 mei. Er ligt 1 dood jong onder het nest. Vermoedelijk waren er teveel jongen om te voeren. De zwakste redt het dan niet. De 3 overgebleven jongen groeien heel goed. Ondertussen is het al vroeg prachtig weer wat maar blijft aanhouden.

Maar dan wordt het nest op 10 juni door 2 “vreemde” ooievaars belaagd. De ouders zijn allebei op zoek naar eten voor de jongen, waardoor de indringers vrij spel hebben op de 3 jongen. Ze proberen de jongen te doden door op ze in te pikken. 1 jong overleefd deze aanslag niet. Een ander jong is zwaar gehavend. Het lijkt erop dat deze het ook niet overleefd, maar wonder boven wonder redt het jong het toch op met een flinke verwonding aan zijn kop en vleugel. Hij kan zijn vleugel een poos niet bewegen.

De natuur is sterk, het jong heeft nog tijd om te herstellen… Het moet nog veel groeien. En er is nog tijd om te oefenen met het spreiden van zijn vleugels. Door hun instinct zijn de ouders alert en tijdelijk weer meer om de beurt bij het nest aanwezig.
Inmiddels is het juli. Er zijn nog steeds 2 goed groeiende jongen over. We hopen dat ze zover mogen komen om eind augustus uit te vliegen. Net als vorig jaar zijn er toen ook 2 jongen grootgebracht en uitgevlogen.

terug naar overzicht
Opnieuw ooievaars duo bij familie de Boer in KollumerzwaagOpnieuw ooievaars duo bij familie de Boer in Kollumerzwaag
© Foto's: Erik Visser


Vandaag op de radio

00:00-08:00 | RTV NOF Nonstop
08:00-09:00 | Harteklanken
09:00-11:00 | Klankbord
11:00-14:00 | Weekend Nieuwsshow
14:00-18:00 | Runwei Sport
18:00-20:00 | Hollandse toppers
20:00-23:00 | Hollands op zijn best
23:00-00:00 | Hollandse Nacht
Klik hier voor programma- informatie