Oud gedienden schaakclub De Twee Kastelen van slag

Zondag 03-11-2019
BUITENPOST - In de loop der jaren zijn vele schakers lid geweest van schaakclub De Twee Kastelen, sommige van korte duur, sommigen wat langer. Van de leden die ruim 20 jaar geleden meespeelden in de interne competitie zijn er nu 3 over die nog steeds regelmatig langskomen om te schaken. Zij zijn samen ongetwijfeld goed voor meer dan 1000 schaakpartijen. Deze drie zijn Bartele Bosma, Jan Bergmans en Melle Bosma.

Ook op Allerheiligen 2019 (afgelopen vrijdag) waren deze drie weer present voor hun wekelijkse partij. Bergmans zag in zijn partij tegen Pieter Bronsema apen en beren op zijn weg. Bronsema volstond met kleine dreigingen waardoor Bergmans een stuk verloor en op kon geven.

Melle Bosma speelde met zwart tegen Wiebe van der Velde. Laatstgenoemde is goed op dreef dit jaar en staat op een prachtige 2e plaats. Bosma moest in het middenspel materiaal geven en kreeg geen enkele compensatie. Zijn torens en dame stonden verkeerd terwijl ook zijn koningsstelling onder druk bleef staan. Van der Velde had een overvloed aan goede zetten en maakte geen fout.

Bartele Bosma kreeg met Derk Schuttel een geduchte tegenstander. Na een ongebruikelijke openingszet van Schuttel, verzuimde Bosma om drukte zetten met zijn dame. Bosma werd hierna teruggedrongen. Schuttel’s pion op d4 kon met tempowinst opstomen naar d6 waarna het niet lang meer duurde voordat Bosma moest opgeven. Er waren deze ronde nog 3 andere partijen. Ruben Vlieg liet tegen Lieuwe van der Veen damewinst aan zich voorbij gaan om prachtig mat te zetten met zijn paard.

In de twee andere partijen kwam het koningsgambiet op het bord. Siep Postma kwam daar tegen Albert van Dijk helemaal niet uit. Postma’s koning bleef gevaarlijk in het midden, maar Van Dijk kreeg het matnet niet sluitend. Postma bood daarop remise aan en gezien de materiële achterstand kon van Dijk niet weigeren. Jan van Paassen kreeg tegen Rick Weggen niet de verwachte aanval van het koningsgambiet. Weggen kreeg grip op de stelling en wist enkele stukken te ruilen. Van Paassen investeerde veel tijd, maar zag geen kans om voordeel te krijgen. Ook hier werd remise overeengekomen.

terug naar overzicht
Oud gedienden schaakclub De Twee Kastelen van slag
© Foto's: Herman Huiberts

Vandaag op de radio

00:00-08:00 | RTV NOF Nonstop
08:00-09:00 | Harteklanken
09:00-11:00 | Klankbord
11:00-14:00 | Weekend Nieuwsshow
14:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-20:00 | Hollandse toppers
20:00-23:00 | Hollands op zijn best
23:00-00:00 | Hollandse Nacht
Klik hier voor programma- informatie