Over de poplimerick en Frits Spits

Dinsdag 19-11-2019
DOKKUM - Hij wordt de belangrijkste radiomaker van de afgelopen eeuw genoemd: Frits Ritmeester ofwel Frits Spits (71). Bekend van veel radioprogramma’s, en zeker van A A B B A. Van 1978 tot 1988 en van 1990 tot 1995 presenteerde hij de Avondspits. Zoals Edwin Evers dat in de morgen was, zo was Frits Spits jarenlang een vast geluid in de vroege avonduren. Na een dag werken, gooide je je Burkely tas of Ted Baker tas in de auto en luisterde je tussen 6 en 7 dit programma onderweg naar huis. 

Momenteel kennen we hem van De Taalstaat op NPO Radio 1 dat hij vanaf 2014 presenteert. Iedere zaterdag bespreekt hij taalkwesties en interviewt hij schrijvers en dichters. In de tussenliggende jaren presenteerde hij tijd voor Twee (1995-2013). Het past hem. Taal is een van zijn passies. Dat begon jaren terug al met rijmspelletjes tijdens de Avondspits.

Ik ben er voor de luisteraar

In een interview dat hij jaren geleden gaf aan dagblad Trouw noemt hij radio vooral puur, en “minder grofmazig dan televisie’. Hij heeft even televisie geprobeerd met het programma Nieuwsspits. Na twee jaar verdween het van de buis. Daarna heeft hij zich altijd hard gemaakt voor radio. Over radiomaken zegt hij: “Ik ben er voor de luisteraar, ik doe mijn best voor hem; dat moet hij van mij kunnen geloven. Eerlijkheid, waarachtigheid, schoonheid: dat staat bij mij voorop.”

Ken je nog de Poplimerick?

Weet je dat hij jarenlang ook de Nationale Hitparade heeft gepresenteerd? Toen je nog met je Herschel rugzak naar school fietste was Frits al een radioheld. Hij presenteerde naast deze popprogramma’s ook een tijd Met het oog op morgen en Langs de lijn.

Even terug naar De Avondspits. Ken je nog de Poplimerick? En waar het rijmschema van deze limerick deze aan moet voldoen? (ps: er bestaat een facebooksite over deze poplimerick).

  • het bestaat uit 5 regels
  • het rijmschema is AABBA
–  de limerick heeft betrekking op een artiest/groep, een hit of (helemaal mooi) op beiden. Het jaartal doet er niet toe.

En dan wat tips die van een Poplimerick een Top!limerick maken…

– De eerste regel bevat een plaatsnaam

– Alle regels rijmen strak, dus niet een beetje (AABBA)

Frits schrijft boeken

Dat hij zelf ook schrijft, bewijst zijn recente boek Alles lijkt zoals het was. Aan de hand van Nederlandse liedjes kijkt hij terug op een jaar van rouw na het overlijden van zijn vrouw Greetje in mei 2018. Eerder schreef hij al ‘Zestig strepen, de soundtrack van mijn leven’.

terug naar overzicht

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie