Overdracht ambtsketen aan het Museum te Kollum

Woensdag 10-07-2019
KOLLUM - Op woensdag 10 juli jl. kwam wethouder P. de Graaf van de nieuwe gemeente de keten overhandigen aan het bestuur van het Museum te Kollum waar het een prominente plaats krijgt in de speciale hoek van het Museum dat is ingericht voor de voormalige gemeente Kollumerland c.a.

Ook de oude keten is al tentoongesteld in het Museum. De wethouder en de voorzitter van het Museum, mevrouw T. Riemersma-Brouwer ondertekenden de overeenkomst tot slot van de bijeenkomst in het Museum. Nu de gemeente Kollumerland c.a. is opgegaan in de nieuwe gemeente Noardeast-Fryslân werd deze ambtsketen overbodig en werd besloten deze in langdurige bruikleen af te staan aan het Kollumer Museum “Mr. Andreae”.

Bij Koninklijk Besluit van 16 november 1852 werd bepaald dat het onderscheidingsteken van een burgemeester moest bestaan uit een zilveren penning met een middellijn van veertig strepen en aan de ene zijde het wapen van het Rijk en aan de andere dat van de gemeente. Sommige gemeenten konden de aanschaf van zo’n zilveren ketting niet bekostigen. Daarom besloot mr. Bernhardus Hopperus Buma (1826-1892), burgemeester van Westdongeradeel, zelf een ketting te laten maken.

Het was een van de standaardkettingen voor ambtsketens, gemaakt door P.A. Guldenarm, die van 1845 tot 1870 zilversmid was te Franeker., Hij droeg de keten ook in Kollumerland en Nieuwkruisland, waar hij burgemeester was van 1862 tot 1872. Lange jaren werd deze keten gedragen door de elkaar opvolgende burgervaders in Kollumerland c.a. tot in 1995 de gemeenteraad besloot een nieuwe keten te laten vervaardigen.

terug naar overzicht
Overdracht ambtsketen aan het Museum te KollumOverdracht ambtsketen aan het Museum te KollumMeer foto's en verslag op www.rtvnof.nl
© Foto's: Sake Beerstra


Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-20:00 | Bertus Hatzmann
20:00-22:00 | Weekend Kick-Off
22:00-00:00 | Gerjan op Dreef
Klik hier voor programma- informatie