Paardendagen, tegelpoëzie en jaarmarkt in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Paardendagen, tegelpoëzie en jaarmarkt in de Weekend Nieuwsshow

zondag 31 juli 2022

DE WESTEREEEN – Bij de Paardendagen in Driezum-Wâlterswâld stond zaterdag de Boerendag op het programma. Met onder andere de Boerenmarkt en keuringen en dit jaar ook Foodtrucks en het NK Hoefsmeden. Verslaggever Erik Visser deed voor de Weekend Nieuwsshow live verslag vanaf het evenemententerrein.

Albert van der Ploeg, voorzitter van de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW), gaf zijn interview ook vanaf de Paardendagen. Hij vertelde over het project ‘Blijvend Grasland’. Daarin verkennen boeren en verschillende organisaties een duurzaam verdienmodel. Door grasland niet te bewerken, wordt meer koolstof in de bodem opgebouwd. Goed voor de bodem en het klimaat en het kan mogelijk inkomsten opleveren door de koolstofopbouw via CO2 certificaten te verkopen aan bedrijven.

Wespen- en plantenbestrijders
Verslaggever Esther Leystra was op pad met ongediertebestrijder Foeke Dijkstra uit Oudwoude. Hij heeft het op dit moment erg druk met de bestrijding van wespen, met iedere dag tussen de 30 en 40 meldingen van wespennesten.

In Dantumadiel zijn plantenbestrijders op pad. Vrijwilligers Johan Wijbenga, Kees Appel en Bert Kuiper pakken invasieve exoten aan, vooral de Reuzenberenklauw. Ze zoeken nog meer vrijwilligers uit verschillende dorpen, aanmelden kan via de gemeente Dantumadiel.

Tegelpoëzie en FERSpraat
In de gemeente Noardeast-Fryslân kun je sinds vorige week korte gedichten op stoeptegels tegenkomen. Tegelpoëzie van streekdichter Geart Tigchelaar. Een ander project van de dichter is de podcast FERSpraat. Deze week komt de 14e en laatste aflevering online op RTVNOF.nl. Tigchelaar wil in het najaar mogelijk een FERSpraat ‘on tour’ organiseren.

Wij & Wadvogels en schone stranden
Na een lange voorbereiding is het werk aan de Peazemerlannen begonnen. Dat buitendijkse gebied bij Peasens en Moddergat wordt opnieuw ingericht, als onderdeel van het samenwerkingsprogramma Wij & Wadvogels. Uulco Hoekstra, natuurbeheerder en weidevogel-coördinator bij It Fryske Gea gaf een toelichting. Er komen onder andere veilige plekken om vee te laten grazen, een betere broedplaats voor vogels en een wandelroute over de kwelder.

Vanaf maandag gaan veel vrijwilligers weer het strand op om afval op te ruimen voor de Boskalis Beach Cleanup Tour. Vooral sigarettenpeuken zijn een groot probleem, zo vertelde Marijke Boonstra van Stichting De Noordzee. Naast andere schadelijke stoffen zit er in de filters van sigaretten ook plastic, “veel mensen weten dat niet”. Vorig jaar werd 4.641 kilo afval opgeruimd, waaronder 57.772 sigarettenpeuken. Voor het schoonmaken van de stranden op de Waddeneilanden zoekt de organisatie nog extra vrijwilligers. Aanmelden kan via www.beachcleanuptour.nl

Jaarmarkt en prijsvraag
In Dokkum wordt vrijdag 5 augustus voor het eerst in twee jaar weer de traditionele jaarmarkt gehouden. Marktmeester Jan Willem Hamstra kijkt ernaar uit om weer veel bezoekers in de stad te ontvangen. Er zijn meer dan 80 marktkramen en verschillende muzikale optredens. De prijsvraagsponsor komt deze week ook uit Dokkum, Terpstra Elektronica. Andries Terpstra vertelde in de Weekend Nieuwsshow over het bedrijf.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio