Personeelstekorten industrie in Fryslân · Foto('s): 

Personeelstekorten industrie in Fryslân

donderdag 18 juli 2019

Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam af in de maand juni. Een vijfde van de werkgevers in de industrie ervaren personeelstekorten. Ondanks de inzet van technologie in de industrie blijft vaktechnische kennis nodig. Dit blijkt uit de Factsheet Industrie die UWV donderdag publiceerde.

Minder WW-uitkeringen in juni
Eind juni telde Friesland 9.310 WW-uitkeringen. Dat is 2,8% van de beroepsbevolking. Het aantal WW-uitkeringen in Friesland nam in juni af met 598 uitkeringen (-6,0%). Ten opzichte van een jaar geleden verstrekte UWV in Friesland 18,4% (-2.102) minder WW-uitkeringen. In juni daalde de WW vooral vanuit de uitzendbranche, van waaruit veel bouwvakkers werken. In de bijlage een uitsplitsing van de WW naar gemeenten en sectoren.

Personeelstekorten in de industrie
Het werd de afgelopen jaren moeilijker om personeel te vinden in de industrie. In het tweede kwartaal van 2019 ondervond bijna 20% van de werkgevers in de industrie belemmeringen door personeelstekorten. De tekorten doen zich voor in verschillende beroepen en op verschillende niveaus. Ook in Friesland zijn er moeilijk vervulbare vacatures in de industrie. Dit is bijvoorbeeld het geval voor CNC-verspaners, monteurs industriële machines en installaties, elektriciens en operators proces- en voedingsindustrie.

De industrie is een belangrijke sector in Friesland. Het is na zorg en welzijn de sector met de meeste banen. Door de gunstige economie en de daarmee gepaarde groei van de werkgelegenheid daalde de afgelopen jaren het aantal nieuwe uitkeringen vanuit technische beroepen in de industrie gestaag. Hoewel het werk in de industrie verandert door robotisering, blijft er behoefte aan vakmensen die technische basiskennis en vakvaardigheden bezitten. Werkgevers vragen echter andere competenties. Zo is er in toenemende mate ICT-kennis en kennis van elektronica en sensoren nodig. Tegelijkertijd zorgt robotisering ervoor dat het werk fysiek minder zwaar wordt en er minder handelingen nodig zijn. Ook is nachtwerk minder vaak noodzakelijk.

In juni afname WW in heel Nederland
In Nederland kwam het aantal WW-uitkeringen eind juni uit op 242.662. Dat is 2,7% van de beroepsbevolking. Vorige maand waren dat er 250.685. In de afgelopen maand nam het aantal WW-uitkeringen landelijk af met 8.023 (-3,2%). Een jaar eerder telde Nederland nog 287.945 WW-uitkeringen.Daarmee daalde de WW in Nederland op jaarbasis met 45.283 uitkeringen (-15,7%). In juni nam in alle drie de noordelijke provincies het aantal WW-uitkeringen af. Ten opzichte van vorig jaar was ook overal in het Noorden een afname te zien.

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Lytse klankjes
  Lytse klankjes is een geestelijk programma bij RTV NOF voor de jonge luisteraars.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Gospelmuziek uit Noordoost-Friesland, maar ook van ver daarbuiten.
 • 21:00 - 22:00
  Geloven & Beleven
  Wekelijks ontvangen we een gast met wie gesproken over het geloof. In het gesprek wordt gesproken over persoonlijke ervaringen en de rol van het geloof in het leven van de gast.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Disclaimer · Organisatie · Vrijwilliger worden?