Pijnlijke nederlaag voor VV Kollum · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

Pijnlijke nederlaag voor VV Kollum

zondag 21 oktober 2018

Vrijwel meteen nadat scheidsrechter Bouw de wedstrijd in gang had gezet, was er een enorme kans voor de gasten. Waar gedacht werd dat er een overtreding op Johan Schat werd gemaakt en dat scheidsrechter Bouw wel zou gaan fluiten, bleek dit niet het geval. Wymer de Vries stond ineens oog in oog met keeper Andries Dijkstra, die de inzet van De Vries bekwaam onschadelijk maakte.

Alvorens er werd afgetrapt werd er een minuut stilte in acht genomen voor trouwe supporter Piet van der Kloet, die afgelopen week op 65-jarige leeftijd is overleden. Piet had altijd z’n vaste plek in de dug-out van de VV Kollum, waar hij een ieder voor aanvang van de wedstrijd steevast begroette met een warme hand en door zijn aanwezigheid de spanning op de bank niet te hoog liet oplopen. Zijn aanwezigheid zal worden gemist.

De Kollumers waren gewaarschuwd. Niet lang na de grote kans voor de gasten werd er vanaf de rechterkant een vuurpijl afgeschoten door Sander Gietema. Deze zou even later in het vijf-meter gebied landen, waar Joop Pijnacker door zijn aanwezigheid de doelman aan het twijfelen bracht. Deze kon hierdoor de bal onvoldoende verwerken, waardoor Benjamin Zondervan in een riante scoringspositie kwam. Zijn inzet verdween echter teleurstellend over het doel. Binnen vijf minuten dus een tweetal grote kansen aan beide zijden. Dit zou wat beloven voor het vervolg van de wedstrijd. Kollum nam vervolgens het heft in handen, wat al in de 12e minuut, na een prima opgezette aanval, zou leiden tot een voorsprong. Wiebe Postma verplaatste het spel van achteruit naar de rechterkant, waar Sander Gietema de bal direct met het hoofd doorspeelde naar de in die fase sterk spelende Marinus Hoekstra. Deze zette Joop Pijnacker vervolgens volledig vrij voor Keeper Gerrit Daleman, die in eerste instantie antwoord had op de inzet van Pijnacker. De rebound werd echter door laatstgenoemde vakkundig in het Zwaagwesteinder doel gestift. De 1-0 was een feit.

Kollum had de zaakjes redelijk voor elkaar in deze fase, behoudens in het linker verdedigingsvak. Hier lag veel ruimte voor de gasten om door te komen. Dit bleek na een kwartier spelen. Lieuwe de Roos kwam gevaarlijk door op rechts. Zijn voorzet was echter net te scherp voor de vrijstaande Jan Eisma, zodat de bal voorlangs het doel verdween. Dit zou ook het meest gevaarlijke moment voor de gasten uit Zwaagwesteinde in de eerste helft betekenen. Kollum controleerde de wedstrijd, liet de bal, al dan niet volgens afspraak, aan de Zwaagwesteinder verdediging en greep ter hoogte van de middenlijn in om in de omschakeling gevaarlijk te worden. Halverwege de eerste helft had de thuisclub de marge op twee moeten zetten. Benjamin Zondervan werd in de zestien van de gasten bediend door Johan Schat om vervolgens Louwrens Wagenaar met een simpele voetbeweging het bos in te sturen. De inzet van Zondervan belandde via Keeper Daleman op de buitenkant van de paal. Nog geen vijf minuten later was het dan toch raak, ware het niet dat de grensrechter hier anders over dacht. Een uitstekende voorzet van Benjamin Zondervan werd door Joop Pijnacker keurig afgerond. Volgens de grensrechter gebeurde dit echter in buitenspelpositie.

Het vlagsignaal werd tot veler verbazing overgenomen door scheidsrechter Bouw, waar het er toch sterk op leek dat Pijnacker op het moment van de passing niet in buitenspelpositie stond. Dit feestje ging dus niet door. Zwaagwesteinde stelde hier tot dan toe weinig tegenover. Verder dan schoten uit de tweede lijn, door onder andere Robin Feenstra, kwam men niet. Voor het rustsignaal waren er nog enkele mogelijkheden voor met name Marinus Hoekstra en BenjaminZondervan. Eerstgenoemde moest, nadat de Zwaagwesteinder defensie al was uitgespeeld, te ver naar buiten uitwijken om echt gevaarlijk te worden. Benjamin Zondervan zag vervolgens z’n pegel net naast het doel verdween. Aan de andere kant was het nog Lieuwe de Roos die zijn kopbal naast het doel van Keeper Dijkstra zag verdwijnen.

Tweede helft
Kollum verscheen in de tweede helft aan de aftrap met verse kracht Arne Jan de Boer die Roman Doelkamid verving. Daar het er op basis van de eerste helft op leek dat Kollum een grote kans had om deze wedstijd te winnen, zou het er een kwartier later heel anders uitzien. In de 51e minuut was het al raak voor de gasten. Een ogenschijnlijke simpele terugspeelbal van Arjen Zijlstra werd door de jarige keeper Dijkstra, als gevolg van een vreemde glijpartij slecht verwerkt en onbedoeld in de voeten van Jan Eisma geschoven. Deze had geen moeite om dit cadeautje te verzilveren: 1-1. Keeper Andries Dijkstra, die vorige week nog een groot aandeel had in de overwinning op Dokkum, oogde nu enigszins van slag. Het kan verkeren.

Drie minuten na deze tegenvaller had de thuisclub trouwens alweer op voorsprong kunnen komen. Een splijtende pass van Marinus Hoekstra zette Joop Pijnacker alleen voor Keeper Daleman. De bal werd echter aan de verkeerde kant van de paal in het zijnet geschoten. Na een uur spelen werd het nog erger voor Kollum. De inzet uit een corner, die overigens voorkomen had kunnen worden als de Kollumers op het middenveld iets gretiger terugverdedigd hadden, leek een makkelijke prooi voor de Kollumer goalie. Hij liet de bal echter van de borst afstuitten, waardoor Henkie van der Wal er als de kippen bij was om de 1-2 in te tikken. Nu stonden de zaken er heel anders voor. Kollum was even van slag en mocht niet klagen dat Robin Feenstra en de goed spelende Marco van Leijen het vizier niet op scherp hadden staan. De bakens moesten worden verzet, maar Kollum was hier onvoldoende toe in staat. Er werd te weinig druk naar voren gezet, mede doordat het middenveld onder leiding van Ruben Merkus de welbekende stempel niet op het spel kon drukken. Er werden in deze fase dan ook weinig tot geen uitgespeelde kansen gecreëerd. Henco Bijlsma verving Arjen Zijlstra in de defensie waar eerder Robert Lietmeijer al in het veld was gekomen voor Johan Schat. Kollum hervond weer de controle over de wedstrijd, maar kwam te weinig in de vijandelijke zestien. Wiebe Postma werd hierop door coach Ron de Boer doorgeschoven naar het middenveld om meer druk naar voren te creëren, waardoor er ook de kans bestond dat er meer ruimte voor Zwaagwesteinde zou ontstaan om in de omschakeling toe te slaan.

Het duurde tot aan de 78e minuut eer de Kollumers weer echt gevaarlijk werden en ook meteen scoorden via Joop Pijnacker. Benjamin Zondervan had in de voorbereiding op dit doelpunt een overtreding gemaakt, waardoor het doelpunt terecht werd afgekeurd. Dit was in de 86e minuut niet het geval, toen een verdediger en de keeper van Zwaagwesteinde elkaar in de weg liepen en Benjamin Zondervan hiervan profiteerde en de verdiende 2-2 aantekende. Wederom zag scheidsrechter Bouw een overtreding van Zondervan die door vriend en vijand niet was geconstateerd. Bouw was echter onverbiddelijk en keurde het doelpunt onterecht af. Voor het afgekeurde doelpunt had Zwaagwesteinde overigens de wedstrijd kunnen beslissen, ware het niet dat Yannick Hoekstra de inzet van Jan Eisma net op tijd kon blokken. Ook Lieuwe de Roos kreeg net voor het einde van de reguliere speeltijd uit de omschakeling nog een mogelijkheid. Hij zag zijn schot naast het Kollumer doel verdwijnen. Het bleef bij een pijnlijke, onnodige 1-2 nederlaag voor het Kollumer Vlaggenschip.

Door dit verlies zakt de Kollumer formatie naar plaats 5 in de rangschikking. Ook koploper Rijperkerk verloor hun wedstrijd tegen Anjum, waardoor de top 6 behoorlijk in elkaar schuift. Volgende week staat de uitwedstrijd tegen Twijzel op het programma en kan de equipe van Ron de Boer en Berry Nieuwenhuis zich revancheren.

© Verslag: Andre van de Meulen

• 00:00 - 07:00
  • 07:00 - 08:00
  • 08:00 - 10:00
  • 10:00 - 12:00
  • 12:00 - 14:00
  • 14:00 - 18:00
  • 18:00 - 20:00