Presentatie kinderboek ‘Adriaan zijn molen’ van Karel Jongsma

Woensdag 17-04-2019
DOKKUM - Op woensdag 17 april werd in de bibliotheek van Dokkum het kinderboek ‘Adriaan zijn molen’ gepresenteerd. Dit handzame leer-, lees- en voorleesboek met de avontuurlijke belevenissen van een jongetje (Adriaan) die hij samen met zijn vriendinnetje (Marieke) beleeft, is geschreven door Karel Jongsma, tevens vrijwillig molenaar van molen ‘Zeldenrust’. Het is gemaakt op initiatief van Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel. De prachtige illustraties zijn allen handgemaakt door Loes van der Til.

Na een korte introductie door Henni van Asten mocht de heer Jongsma het eerste exemplaar van zijn kinderboek overhandigen aan wethouder Pytsje de Graaf. Zij las vervolgens een stukje voor aan de aanwezige kinderen die met aandacht luisterden in een muisstille zaal. Er was koffie, thee, fris, paaseitjes (voor de kinderen) en tulbandkoek. De inwendige mens werd dus goed verzorgd door de medewerkers van de bibliotheek. Het was voor alle aanwezigen een gezellige, feestelijke middag met een kinderboek dat ruime aandacht verdient. “Kinderen vinden het leuk om op deze manier kennis te maken met molens, een belangrijk onderdeel van ons cultuurhistorisch erfgoed, dat mag niet verloren gaan”, aldus Karel Jongsma. “Ik vond het prachtig om dit verhaal over molens in een lijn te gieten die past bij de belevingswereld en door de ogen van een kind. Er zitten waargebeurde elementen in maar ik kon ook mijn fantasie de vrije loop laten. Vanuit mijn vak als molenaar vind ik het natuurlijk extra belangrijk om kinderen kennis te laten maken met onze bijzondere molens.”

Loes van der Til liet enthousiast aan alle aanwezigen zien hoe haar tekeningen tot stand waren gekomen. Door gebruik te maken van gemengde technieken, onder andere met potlood en pastelkrijt, kon ze elke tekening mooi in lagen opbouwen en de juiste sfeer van het boek mee creëren: “Het was geweldig om samen met Karel dit educatieve boek te mogen maken!” Wethouder De Graaf meldde tot slot: “Ik fyn it in prachtich boekje! It is hiel learsum en tige nijsgjirrich foar bern fan 6 oant 12 jier. It ferhaal pákte se echt murk ik wol. Se fine molens dy’t noch yn wurking binne faak al hiel ynteressant en yndrukwekkend, no kinne se ek noch op boartlike manier in protte leare troch ‘Adriaan en zijn molen’. En…litte wy it geheim datsto yn it boekje fine kinst net ferjitte!”, aldus de wethouder met een knipoog.

De totstandkoming van dit bijzondere kinderboek werd mede mogelijk gemaakt door de sponsoring van een viertal betrokken bedrijven: Bouwbedrijf Van der Werff uit Dokkum, Bouwbedrijf Dijkstra De Graaf uit Engwierum, De Molenmakers uit Tzummarum en Bijlstra Installaties uit Dokkum. Het boek is geleverd door ZieZo Print uit Dokkum en is onder meer te koop via molen ‘Zeldenrust’ en naar verwachting binnenkort bij boekhandel Van der Velde en Esonstad. Het is ook online te bestellen via Stichting Monumentenbehoud Dongeradeel (contactpersoon Wim Megens).

terug naar overzicht
Karel Jongsma overhandigd het eerste boek aan wethouder de Graaf.Meer foto's en info: www.rtvnof.nl
© Foto's: Bote Sape Schoorstra


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie