RTV NOF

Ropta Boys zakt ver door de ondergrens tegen ONT

zaterdag 30 maart 2019

Vorige week speelde Ropta Boys slecht en waren de verwachtingen voor deze zaterdag dat het niet slechter kon dan tegen SC Twijzel. Maar het tegendeel werd afgelopen zaterdagmiddag werkelijkheid op een zonovergoten sportpark “De Douwekamp” te Opeinde. Ropta Boys bakte er heel weinig van en speelde met de “TE” factor. Te gemakkelijk, te laat, te ondoordacht, te afwezig, te achteloos en ga zo maar een tijdje door.

Vanaf de kant leek het erop dat men bij Ropta Boys niet beseft dat het twee voor twaalf is in de 3e klasse B. Ropta Boys en ONT zitten bij de 7 bibbers, zoals omschreven in het programmablad van ONT. Dat zijn ploegen die moeten knokken en knokken om de punten voor lijfsbehoud. Dit besef was deze middag wel aanwezig bij ONT, maar niet bij Ropta Boys. Onbegrijpelijk. Het was in ieder geval niet te merken. Na 90 minuten werd Ropta Boys uit haar lijden verlost met een dikke en terechte nederlaag van 5-1.

Eerste helft
In het eerste kwartier ging het nog redelijk gelijk op. Beide ploegen werden niet gevaarlijk, omdat er bij beide ploegen niet veel lukte op het snelle kunstgras. Na een kwartier spelen scoorde ONT, maar deze werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Deze goal had een waarschuwing moeten zijn voor Ropta Boys, maar het tegendeel gebeurde. In het tweede kwartier werd ONT sterker en begon beter te voetballen. Ropta Boys steeds slechter en steeds besluitelozer. Ropta Boys grossierde in foute passes en kon de bal niet in de ploeg houden. ONT deed dit stukken beter en wisten in de 28e minuut bijna te scoren. Een schot werd door keeper Johannes de Groot uit de hoek getikt en de rebound wist hij opnieuw te blokken, waardoor de nul nog werd gehouden. In het laatste kwartier van de eerste helft gaat alles mis bij Ropta Boys. Het begon hoopgevend in het laatste kwartier voor Ropta Boys. In de 32e minuut was daar eindelijk het allereerste schot van Hendrik Willem van der Vorst richting de ONT keeper, maar zelfs deze werd geblokt. In de 35e minuut werd een vrije trap van Erik de Vries bij de tweede paal in buitenspel positie door Martin Kool op de paal gekopt. Nog met de handen aan het hoofd van deze misser bij de Ropta Boys spelers was de tegen aanval meteen raak voor ONT. Een fout van Anco Dijkstra werd meteen afgestraft door een ONT speler. Alleen voor keeper Johannes de Groot werd de bal onder hem doorgeschoven in het doel: (1-0). Ook na deze tegentreffer stond er niemand op bij Ropta Boys. Ropta Boys bleef schutteren en dit resulteerde in de 40e minuut in een foutieve terugspeelbal, maar deze werd nog niet afgestraft door ONT. Een minuut later werd het slecht uitverdedigen van Ropta Boys wel afgestraft en werd de bal onbereikbaar en ongehinderd in de verre hoek binnengeschoten voor 2-0. Het morrend Ropta Boys publiek kon twee minuten later constateren dat er nog hoop was voor Ropta Boys. Tjidsger Braaksma gaf vanaf rechts de bal goed breed op Erik de Vries. Erik komt oog in oog met de keeper en omspeeld hem en schiet daarna tegen de hand van een ONT verdediger. Dit betekende een penalty en een gele kaart, terwijl velen aan Ropta Boys zijde liever rood zagen. In ieder geval een uitgelezen mogelijkheid om terug te keren in de wedstrijd. Maar deze hoop werd wel heel cru de grond ingeboord. De penalty werd onthutsend slecht ingeschoten door de anders trefzekere penaltynemer Erik de Vries. Het werd deze keer een rollertje voor de ONT keeper. Geen aansluiting, maar wel 3-0. De eerstvolgende aanval na de penalty was weer raak. Geheel ongehinderd kon een speler van ONT de bal over keeper Johannes de Groot lobben voor de 3-0. Met deze dramatische tussenstand werd de rust bereikt.

Tweede helft
In de tweede helft bleek het snel duidelijk dat ervoor Ropta Boys deze middag niets was te halen bij ONT. De tegenstander verslapte niet en bleef de betere ploeg. Deze ploeg speelde als eenheid en deze ploeg bleef tegenstander Ropta Boys afjagen. In de 59e minuut speelde Hendrik Willem van der Vorst de bal breed op Erik de Vries. Alleen voor de keeper wist hij deze niet te passeren. En opnieuw na een Ropta Boys kans slaat de tegenstander toe. In de 62e minuut is de Ropta Boys achterhoede opnieuw verslagen na een lange bal. De speler van ONT blijft goed kijken en omspeelde de uitlopende Ropta Boys keeper Johannes de Groot en tikt de 4-0 binnen. In de 71e minuut wordt het nog erger. Een foutieve kopbal van Jan Pzn Braaksma wordt meteen afgestraft en door de benen van keeper Johannes de Groot geschoten voor de 5-0. Gelukkig voor Ropta Boys vielen de wisselspelers redelijk goed in. Ropta Boys kreeg nog wel enkele mogelijkheden op een doelpunt. Maar zelfs vrije trappen in kansrijke positie verdwenen hoog over het doel. De eretreffer kwam in de 84e minuut toch nog op het scorebord. Foutief uitverdedigen van ONT gaf invaller Simon Dijkstra de gelegenheid om de bal in een leeg doel te schieten: (5-1). In de 89e minuut wist keeper Johannes de Groot zijn ploeg te behoeden voor een nog grotere uitslag. In een één tegen één situatie bleef hij de baas, waardoor de eindstand van 5-1 bleef staan.

Conclusie: Ropta Boys moet de komende week goed in de spiegel kijken. Het roer zal drastisch moet worden gewijzigd. In de maand maart is één schraal puntje behaald, waardoor Ropta Boys de komende wedstrijden alles uit de kast moet halen om lijfsbehoud te bewerkstelligen in de 3e klasse B. Hopelijk dringt het besef door en komt in ieder geval de voetbal beleving weer boven. Verliezen kan, maar zoals afgelopen zaterdagmiddag is onacceptabel. Te weinig strijd en te weinig beleving en laat dat nu juist een eerste vereiste zijn om punten te pakken. Eindstand: 5-1.

(C) Verslag: Jan Torensma

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00