Ropta Boys wint moeizaam van degradant Eastermar · Foto('s):

Ropta Boys wint moeizaam van degradant Eastermar

zaterdag 29 april 2017

Op het zonovergoten sportpark “De Fiver” te Oosternijkerk mocht Ropta Boys 1 aantreden tegen hekkensluiter Eastermar. Gelukkig was de zon er volop bij voor de supporters, want het voorgeschotelde voetbal was niet hoogstand deze middag tussen Ropta Boys en Eastermar.

Beide ploegen waren welwillend, maar weinig lukte deze middag aan beide zijden. Uiteindelijk won Ropta Boys, omdat Erik de Vries afgelopen zaterdagmiddag het verschil maakte door tweemaal te scoren.

Eerste helft
De wedstrijd ging flitsend van start. Na de aftrap schoot Geert Linthof de bal naar voren en bleek Erik de Vries er eerder bij te zijn dan de Eastermar keeper. Maar de kopbal ging net naast, waardoor een heel vroeg doelpunt voor Ropta Boys werd voorkomen. Ondanks deze vroege kans vocht Eastermar wel degelijk nog voor hun laatste theoretische kans om directe degradatie te ontlopen. Misschien tegen beter weten in, maar men maakte het Ropta Boys in de eerste helft nog knap lastig. Ropta Boys had wel een veldoverwicht, maar creëerde in het begin geen echte kansen. Een paar kleintjes, via een schot van Tim van der Voort, welke over het doel vloog.

Een paar minuten later werd Yorrick Elzinga op links, met een schitterende pass van Jan Pzn Braaksma de diepte ingestuurd, met als gevolg dat de als voorzet gegeven bal bijna de keeper verraste bij de eerste paal. Eastermar kwam een paar keer dreigend via de rechterkant, maar keeper Johannes de Groot bracht tweemaal redding. In de 25e minuut was het raak voor Ropta Boys. Een afgeslagen voorzet belandde op de rand zestien in de voeten van Erik de Vries. Erik kreeg even de ruimte en lag de bal goed voor zijn ijzersterke linker en schoot de bal feilloos binnen voor de 1-0.

Na deze openingstreffer begon Ropta Boys niet echt beter te voetballen. Veel  ballen kwamen niet aan. Eastermar gaf zich niet gewonnen in creëerde in de 33e minuut twee 100% kansen om de wedstrijd in evenwicht te schieten. Eerst krijgt de linkerspits alle gelegenheid om richting keeper Johannes de Groot te lopen, maar zijn inzet wordt formidabel gepakt en tot corner getikt door de Ropta Boys keeper. De corner leverde in de scrimmage een nog grotere kans op voor een speler van Eastermar.

De speler had de bal voor het intikken, maar mist wonderbaarlijk voor open doel. Het laatste kwartier van de eerste helft zakte het niveau snel en ontstonden er eigenlijk geen kansen aan weerszijden. De laatste mogelijkheid voor rust was voor Tim van der Voort. Op rechts was hij zijn man te snel af en schoot daarna keihard op doel, maar de keeper wist de bal met moeite te stoppen in twee keer.  Ruststand: 1-0.

Tweede helft
In de tweede helft begon Ropta Boys goed, maar telkens ontbrak het aan scherpte voor het doel. In de 47e minuut legt Tjidsger Braaksma de bal panklaar voor Nick van der Voort, maar zijn uithaal wordt geblokt op laatste moment. In de 51e en 54e minuut stuurde Erik de Vries twee keer Geert Linthof weg in de diepte, maar beide keren raakte Geert Linthof het leer helemaal verkeerd, waardoor beide mogelijkheden om zeep werden geholpen.

In de 61e minuut leek Ropta Boys de wedstrijd te beslissen, maar een keihard schot van Edwin de Vries ketste af op de kruising van paal en lat. Tegenover de kansen van Ropta Boys wist Eastermar en paar kleine speldenprikken uit te delen. Maar keeper Johannes de Groot stond deze middag, zoals het gehele seizoen, goed op te letten. Met drie verse wissels aan Ropta Boys zijde werd geprobeerd de wedstrijd in het slot te gooien. Dit lukte maar niet, omdat de kansen die Tjidsger Braaksma, Willem Meinema en Erik de Vries creëerden niet werden verzilverd.

In de 86e minuut leek Ropta Boys de wedstrijd te beslissen, want uit een voorzet van Erik de Vries stond Tjidsger Braaksma te wachten om de bal in te tikken. Maar met een ultieme poging van de Eastermar keeper voorkwam hij de 2-0 door de bal op het juiste moment corner te tikken.  In de slotfase wist Yorrick Elzinga nog een tegentreffer van Eastermar te voorkomen door uitstekend te verdedigen in het strafschopgebied. Zo leek de wedstrijd in 1-0 te eindigen, totdat de 88e minuut  aanbrak. Het was Erik de Vries die een diepe bal goed beoordeelde en inschoot.

De Eastermar keeper kon de bal niet klemvast pakken, waardoor de goed doorgelopen Erik de Vries simpel de 2-0 binnen kon lopen. Deze treffer bleek uiteindelijk de winnende treffer, want meteen na de aftrap van de 2-0 scoorde de linkerspits van Eastermar fraai tegen door keeper Johannes de Groot kansloos te laten in de verre hoek. Ondanks deze tegentreffer won Ropta Boys moeizaam en degradeerde tegenstander Eastermar definitief uit de 4e klasse KNVB.

Conclusie:  Een moeizame overwinning tegen een dapper strijdend Eastermar. Voor Eastermar is helaas het doek gevallen en voor Ropta Boys wachten nog twee wedstrijden. Volgende week kan de ploeg laten zien dat men meer in haar mars heeft dan dat men na de winterstop heeft laten zien. De uitdaging is dan om de nummer 1 Leovardia te verslaan in eigen huis. Ruststand 1-0. Eindstand: 2-1.

© Verslag: Jan Torensma.

• 00:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00
  • 19:00 - 21:00
  • 21:00 - 23:00
  • 23:00 - 00:00