Schrijfactie Amnesty in Bibliotheek Dokkum

Woensdag 28-11-2018
Waar:
Dokkum
Wanneer:
Maandag 10-12-2018
Maandag 10 december de Dag van de Rechten van de Mens kunnen er brieven en kaarten worden geschreven in De Bibliotheek Dokkum, Brokmui 62 in Dokkum tussen 13.30 – 20.30 uur. Amnesty Nederland organiseert voor de vijfde keer een schrijfmarathon Write For Rights. Wereldwijd schrijven tienduizenden mensen brieven naar autoriteiten om te pleiten voor de vrijlating van mensen die ten onrechte gevangen zitten. 

Voorbeeldbrieven, solidariteitskaarten, pen en papier zijn aanwezig. U kunt ook brieven meenemen en die thuis schrijven als u dat beter past. Amnesty heeft ervaren dat een brief die met aandacht is geschreven, waarin een persoonlijke boodschap wordt overgebracht, een ijzersterk actiemiddel is. Als regeringsleiders weten dat de ogen van de wereld op hen zijn gericht, zullen zij schendingen van mensenrechten eerder bestrijden.

Bijvoorbeeld schrijven voor Nguyen Nhu Quynh (Me Nam), zij maakt zich zorgen over het milieu, dat wordt vernield door fabrieken die gif lekken en mijnbouwbedrijven die de grond afgraven. Over de regering, die de mensenrechten op allerlei manieren schendt en mensen die daartegen protesteren oppakt. En over nog veel meer. Zij schreef artikelen over haar zorgen en zette die op internet. De blogs waren erg populair. Me Nam werd een van de bekendste bloggers van Vietnam.

De regering van Vietnam was niet blij met haar kritiek. Ze probeerden haar te laten stoppen met haar blogs. Ze arresteerden haar, bedreigden haar, pakten haar werk af. Politie agenten sloegen haar zelfs een paar keer. Maar Me Nam ging door met schrijven totdat ze in 2017 in een erg oneerlijke rechtszaak werd veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf. Ze werd opgesloten in een gevangenis die 900 kilometer van haar huis is. Daardoor kunnen haar moeder, dochter van 13 en zoon van 7 haar moeilijk opzoeken.

terug naar overzicht


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie