SmachtWacht brengt in vierde week hommage aan Herman van Veen · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

SmachtWacht brengt in vierde week hommage aan Herman van Veen

dinsdag 31 maart 2020

Vier weken gelden besloten de Histotolk en de Graaf van Medwert, de beroemde presentatoren van het RTV NOF radioprogramma de Smachtwacht, een hommage aan Herman van Veen te brengen vanwege zijn 75e verjaardag en zijn grote bijdrage aan poëtische en muzikale smachten. Al snel kwamen zij erachter dat het ondoenlijk is om in een twee uur durende uitzending recht te doen aan het oeuvre van Herman van Veen.

Zeldzaam materiaal
Op verzoek van de smachters, zoals de luisteraars van dit programma zichzelf noemen, volgden nog een deel twee en drie. ‘Maar nog steeds hebben we het gevoel dat we belangrijk werk hebben laten liggen’, aldus de Histotolk. ‘Naast dat we in het Nederlands nog veel facetten niet hebben kunnen laten horen, zijn we ook nog maar sporadisch toegekomen aan zijn Franse, Engelse, Duitse en Zuid-Afrikaanse werk’, vult de Graaf van Medwert aan. ‘En dan hebben we nog uren aan zeldzaam en zelfs nooit uitgegeven materiaal liggen’, maakt de Histotolk de smachters alvast smachtend.

Jaar durende hommage
De smachtwachters, zoals de presentatoren van het vlaggenschip van RTV NOF ook wel worden genoemd, hebben in de jaren 80 nog met Herman van Veen op het podium gestaan voor een uitzinnig Carré, waar opvallend veel moeders aanwezig waren. Ook van deze experimentele voorstelling, Onder water, hebben zij zeldzaam materiaal. ‘Het is de vraag of we daar aan toekomen’, zegt de Graaf van Medwert, ‘misschien moeten we dat maar doorschuiven naar de hommage als hij 100 wordt.’ ‘Dan zullen we hem een heel jaar een hommage brengen’, blikt de Histotolk vast vooruit. ‘Tegen die tijd is er alweer zoveel nieuw werk dat een jaar niet genoeg zal zijn’, zegt de Graaf van Medwert hoopvol. ‘En misschien hoort hij wel van onze grote hommage, die hij bij geen enkele omroep heeft gekregen en heeft hij nog wel iets speciaals voor ons en onze luisteraars in petto.’

Hermanvanveenwouden
Met het vierde deel van de hommage aan Herman van Veen wordt de hommage afgesloten. ‘Maar we blijven zijn muziek natuurlijk ook in onze reguliere uitzendingen draaien’, stelt de Histotolk de smachters gerust. Voor de fans van de vaste rubrieken is er ook goed nieuws. ‘De rubrieken zijn de dobber waar de diamant in de berg met grind op drijft’, zegt de Graaf van Medwert. ‘Die gaan tijdens de hommage door. Dus het antidepressivum voor Driesum wordt gewoon toegediend, Goeroe Gerard lost weer een probleem van een luisteraar op, Gerrit Gleufhoed begeeft zich met zijn Suzuki Alto naar een monument in de regio om deze op deskundige wijze te bespreken en ook zullen de smachtwachters op verzoek van een luisteraar weer afreizen naar een plek in de regio om er een gedicht over te schrijven. ‘Zo zijn we al op veel plaatsen geweest waar we zelf nog nooit van hadden gehoord, maar de aanvraag voor Hermanvanveenwouden heeft ons op de meest bijzondere plek gebracht’, besluit de Histotolk.

Het laatste deel van de hommage wordt woensdag 1 april uitgezonden op RTV NOF tussen 21.00 uur en 23.00 uur.

 

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    Op naar het weekend!
    Peter Visser
  • 09:00 - 10:00
    Ontbijtpop
    Peter Kraft
  • 10:00 - 16:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 16:00 - 17:00
    Gerrit on air
    Gerrit Wijkstra
  • 17:00 - 18:00
    Skerp op de Middei
    Kees Bakker
  • 18:00 - 19:00
    No Nonsense
    Henk en Gerrie
  • 19:00 - 21:00
    Country Ranch
    Harry Ettema
  • 21:00 - 22:00
    The Elvis Experience (week 1)
    Jaap Melessen
  • 21:00 - 22:00
    Heerlijkheden uit het verleden (week 2)
  • 22:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio