Speelgoedbank op Stelten geopend

Vrijdag 09-10-2015
BUITENPOST - Vrijdagmiddag werd de eerste officiële Speelgoedbank in Noordoost Friesland  geopend door wethouder Gerda Postma. Durkje Visser, Jolanda Poortinga en Marijke van der Wal zijn de initiatiefneemsters. Ze hebben hun onderkomen gevonden bij Raderwerk/Werkpro in Buitenpost. Aan de Edisonstraat 3

Het heeft nogal wat voeten in aarde gehad, maar dan zijn we nu toch eindelijk zover dat we onze Speelgoedbank officieel kunnen openen. Durkje en Jolanda liepen al vanaf vorig jaar zomer rond met het idee om iets voor kinderen te gaan doen. Onze eigen kinderen hebben zoveel speelgoed en dan nog kunnen ze zich vervelen. Toen de plannen steeds meer vorm begonnen te krijgen en het woord “stichting” viel hebben ze mij in februari erbij gevraagd.

Het zal zo ongeveer april zijn geweest toen we de stoute schoenen aantrokken en naar Raderwerk/Werkpro fietsten om te vragen hoe we een Speelgoedbank op zouden moeten zetten. Daar maakten we kennis met Johan en Gjalt. Ze waren meteen enthousiast en na een aantal gesprekken boden zij ons ruimte aan.  In de zomervakantie zijn we met een enorm enthousiasme begonnen met opruimen en uitzoeken.

Jolanda kwam op een gegeven moment met Gerda van Oosten in gesprek. Zij werkt bij notaris Hellema in Dokkum en ze vond ons initiatief zo goed dat ze aanbood om het voor ons te regelen dat we een stichting zouden worden. En 28 augustus was het dan zover dat we de akte konden ondertekenen. We hebben nu zo onze eigen talenten binnen de stichting wat ontdekt en we vullen elkaar tot nu toe mooi aan.

Het kreeg steeds meer naamsbekendheid, vooral via Facebook en mond op mond reclame. Het speelgoed stroomt binnen. Naast ons “weggeefwinkeltje” hadden we al gauw extra ruimte nodig om te sorteren, maar toen onze winkel vol werd en het speelgoed in de sorteerruimte ook tegen de muren op werd gestapeld, hadden we weer extra opslagruimte nodig. En ook dat hebben we gekregen hier.

We zijn op dit moment in gesprek met de gemeente en Kearn Welzijn samen met de voedselbank en kledingbank om te kijken hoe we meer kunnen samenwerken. Deze contacten zijn waardevol voor ons en natuurlijk is het een droom dat we niet meer nodig zullen zijn… Maar tot die tijd zullen we doen wat we kunnen om de kinderen met regelmaat blij te maken met een stuk speelgoed of een geweldig boek waardoor ze even kunnen vergeten in wat voor situatie ze zitten. Het is triest dat er Speelgoedbanken nodig zijn, maar voor ons is het wel een drive om juist deze kinderen een beetje te verwennen. Een boekje, een spelletje, een mooie puzzel, iets om mee te spelen of muziek te maken, we willen het graag geven omdat het zo belangrijk is voor kinderen en hun ontwikkeling. Omdat er veel situaties zijn waardoor mensen beneden de armoedegrens leven, hebben we als stichting besloten ons eerst te gaan richten op de kinderen van de voedselbank.

In de zomer hebben we contact gehad met één van de bestuursleden van de voedselbank. Daar kregen we te horen dat het op dit moment gaat om ongeveer 60 kinderen.  Het is de bedoeling dat we zaterdag 24 oktober onze eerste uitgifte zullen hebben. Er zullen flyers in de voedselbankdozen komen van de gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0 – 12 jaar. Daar komt op te staan wat de bedoeling is van ons initiatief.

terug naar overzicht
Speelgoedbank op Stelten geopendSpeelgoedbank op Stelten geopendMeer foto's & info op www.rtvnof.nl
© Foto's: Sake Beerstra


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie