Stinzenstruin 2018: met vernieuwde Stinzenflora-monitor, folder en app · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

Stinzenstruin 2018: met vernieuwde Stinzenflora-monitor, folder en app

maandag 05 februari 2018

Dit jaar is Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa. De vroege voorjaarsbloeiers, stinzenplanten, zijn bij uitstek groen cultuurhistorisch erfgoed. Geen seizoen is gelijk en daarom is er de Stinzenflora-monitor waar je kunt zien wanneer wat waar bloeit. De Kalender in de Stinzenflora-monitor geeft wekelijks actuele informatie over Stinzenflora in Nederland. Dit is een goed hulpmiddel bij het plannen van een bezoek aan deze terreinen.

Dit jaar is de Stinzenflora-monitor vernieuwd. De lijst van planten is uitgebreid, de tabel is beter leesbaar, en om ook de buitenlandse bezoekers aan LF2018 te kunnen bedienen is er nu tevens een Engelstalige versie. De monitor is goed leesbaar op alle mobiele apparaten en is actief van 10 februari – 13 mei 2018 op de website https://www.stinzenflora-monitor.nl . Daar staat ook de informatie over de vele voorjaarsactiviteiten die de deelnemers aan de Stinzenflora-monitor organiseren.

Voor ieder die in het voorjaar erop uit wil is er nu ook een nieuwe handzame folder ‘Stinzenflora in Friesland’ verkrijgbaar bij de toeristisch-recreatieve centra en de aangesloten organisaties. Hij kwam tot stand i.s.m. Uytland/Bestemming Noardwest en de regio’s de Greidhoeke en Noardlike Fryske Wâlden. De folder geeft informatie in het Nederlands en Engels en laat zien welke locaties echte bloeiende hotspots van Friesland zijn.

De organisatie Nature2U heeft onafhankelijk een app (alleen voor Android) ontwikkeld met informatie over stinzenflora. De app is samengesteld met stinzenplantenspecialist Heilien Tonckens en foto’s van natuurfotograaf Wil Leurs, aangevuld met enkele foto’s van waarneming.nl.

Op een tiental landgoederen en in tuinen van states, stinzen en stijlvolle eeuwenoude monumentale panden in en buiten Friesland is de stinzenflora te bewonderen. Op sommige locaties waren deze bijzondere planten er al een paar honderd jaar geleden. Al in februari bloeien de Sneeuwklokjes net als de Winterakoniet. Longkruid, Holwortel en Bostulp zijn slechts een paar andere voorbeelden van deze voorjaarsbloeiers.

De Stinzenflora-monitor heeft correspondenten op 9 locaties in Friesland en ook een daarbuiten. In Gelderland is in de beschutte omgeving van het landgoed bij het kasteel Hackfort een waar stinzenfloraparadijs. Daar kunt u zien hoe op een dergelijk oud terrein de stinzenflora hersteld wordt. Deze locatie is ook opgenomen op de stinzenflora-routekaart op de website.

In de Stinzenflora-monitor wordt verder met regelmaat over de bloei van de stinzenplanten in Europa bericht, of over bijzonderheden, het beheer en de lange geschiedenis van deze planten. Dit alles wordt rijk geïllustreerd met mooie foto’s door de deelnemers en afbeeldingen uit oude boeken.

De deelnemers aan de Stinzenflora-monitor organiseren vele activiteiten zoals een tocht met de Friese paardentram (7 april), excursies en fotografie-cursussen, een voorjaarsfair, festival, rondleidingen voor groepen en open tuindagen. Alle informatie is te vinden in de Kalender van de monitor. https://www.stinzenflora-monitor.nl.

En tot slot een tip: heerlijk tot rust komen door onderweg te overnachten in een van de vele Friese B&B’s.

Fotobijschriften:
1. Bostulp, de ‘Keningin fan de stinzenblomkes’ bij Dekema State, Martenastate, Stinze Stiens en
Jongemastate. Tegeltableau met Tulpjes en Kievitsbloemen, 17e eeuw, coll. Stinze Stiens.
2. Themakaart ‘Stinzenflora in Friesland’, omslag. Ontwerp: Monique Dijkstra

Locaties, contactgegevens, programma’s deelnemers aan de Stinzenflora-monitor in Noordoost Friesland:

 

Philippusfenne Kollum. Openstelling maart en april na telefonische afspraak: 0511 451461 . www.philippusfenne.nl

Schierstins Feanwâlden. Voor openingstijden, activiteiten en prijzen zie de website. www.schierstins.nl

 

Voor overige terreinen in Fryslân met stinzenflora zie www.stinzenflorafryslan.nl.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Stinzenstruin 2018: met vernieuwde Stinzenflora-monitor, folder en app · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio