SVT maatje te groot voor Triumphera ds 1 · Foto('s): Sake Beerstra

SVT maatje te groot voor Triumphera ds 1

vrijdag 09 november 2018

Bekerwedstrijd: De volleybalsters van Triumphera komen zowel uit in de reguliere competitie als in de bekercompetitie. Na winst in de eerste ronde tegen Lycurgus uit Groningen, namen de dames het afgelopen woensdag op tegen SVT ds 1 uit Ternaard.

SVT speelde vorig jaar nog een klasse hoger, dus de Kollumer dames wisten dat er hard gewerkt zou moeten worden. Coach Jan Hamstra kon niet over zijn volledige selectie beschikken. Buitenaanvalster/diagonaal Jildau Zweering had andere verplichtingen en aanvoerder Greetje Dobbinga raakte vorige week geblesseerd. Doordat het team bestaat uit 10 speelsters leidt dit echter gelukkig niet direct tot bezettingsproblemen. Coach Hamstra start met Tineke Babois op de spelverdeling en Antje de Vries op de diagonaal. De laatste speelt dit seizoen voor het eerst op die positie maar heeft al meermalen bewezen dat ze op die plek prima uit de voeten kan. Anne de Vries en Lieneke Hoof nemen hun vaste plaats op de midpositie in, Atje Hoekstra en Jellianne Bergsma doen datzelfde op de buitenaanval. En dit zestal begint buitengewoon gedreven aan de wedstrijd.

Ze weten steeds een kleine voorsprong te behouden ten opzichte van de tegenstander, die in de beginfase van deze wedstrijd relatief veel fouten maakt. Triumphera weet daar goed gebruik van te maken door veel druk uit te oefenen op de verdediging van SVT en dat levert hen een 11-8 voorsprong op. Vanaf dat moment tekent zich echter een kentering in de wedstrijd af. SVT krijgt de passing op de rit terwijl dit juist bij Triumphera vanaf dat moment steeds minder onder controle lijkt. Een goede pass is belangrijk omdat de spelverdeelster daarmee haar aanvalsters goed kan bedienen en de scoringskansen daarmee toenemen.

SVT weet terug te komen tot 12-13, het moment waarop coach Hamstra de dames bij zich roept voor een time-out. De blokkering laat te wensen over en die is hard nodig nu de aanvalsmachine van SVT op stoom komt. Ook de verdediging in het achterveld moet nu beter gepositioneerd worden. Het lukt de dames van de thuisploeg echter niet om de inmiddels stevige aanvallen van de gasten te pareren. Bij een stand van 14-20 brengt coach Hamstra Femke Haaksma in. Zij beschikt over een krachtige serve en aanval. Op die manier probeert de coach weer meer druk uit te oefenen op SVT. Op dat moment weet SVT echter met een sterke serve-serie te voorkomen dat Femke kan laten zien wat ze kan. SVT serveert zichzelf naar winst in de eerste set die eindigt met een stand van 15-25.

Direct vanaf het begin van de tweede set is zichtbaar dat de dames van Triumphera de juiste modus moeilijk kunnen vinden. Ze kijken al snel tegen een 5-12 achterstand aan en niets lijkt te lukken. De blokkering sluit onvoldoende en in het achterveld ligt te veel ruimte. SVT maakt daar op haar beurt goed gebruik van. Daarnaast is het wederom de controle in de passing die ontbreekt. Spelverdeelster Tineke Babois maakt veel meters in het veld om de ballen te halen. Zij kampt al enige tijd met een lichte enkelblessure en het vele loopwerk doet de blessure geen goed. Bij een stand van 6-17 brengt coach Hamstra dan ook Marijn Geurtsen in. Marijn compenseert de achterblijvende passing een aantal keren goed en de thuisploeg weet nog een aantal punten uit de wacht te slepen. Toch wint SVT deze set uiteindelijk relatief eenvoudig met 10-25.

De derde set lijkt het verzet van Triumphera definitief gebroken, wellicht mede door het besef dat SVT echt een maatje te groot is voor de nog jonge thuisploeg. Coach Hamstra geeft alle speelsters speeltijd in deze laatste set.Laatste set want daar waar in de competitie minimaal vier sets gespeeld worden, geldt voor de bekerwedstrijden namelijk het drie-gewonnen-sets-principe. Eindstand in deze laatste set is 5-25. Ondanks de afgetekende zege complimenteert de begeleiding van SVT de thuisploeg met de potentie dat zeker in het jonge team schuilt. En dat is precies waar het team aan werkt, uitgroeien tot een mooi damesteam dat dit seizoen samen stappen zet in de regionale competitie.

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 18:00
  • 18:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00