Eén tariefsysteem en cashloos betalen voor busvervoer

Woensdag 06-12-2017
DE WESTEREEN - Eén eenvoudig en aantrekkelijk pakket van ov-reisproducten in Fryslân. Dat is waar de provincie en vervoerder Arriva naar streven met een nieuwe tariefsysteem voor het busvervoer. Per 1 januari 2018 gelden in heel Fryslân dezelfde regionale abonnementen voor busreizigers. Nu Arriva de enige vervoerder is in de provincie, vinden Gedeputeerde Staten dat er een einde moet komen aan de vele vragen en onduidelijkheden bij reizigers, buschauffeurs en de klantenservice.

Belangrijkste wijzigingen
De belangrijkste wijzigingen binnen het tariefsysteem zijn dat de ster-abonnementen straks niet meer bestaan. Een sterabonnement is een soort afgekocht reisrecht gebaseerd op zones. De scholierenkorting van 50% blijft bestaan. Verder komt er een Dalkortingsproduct Noord-Nederland. Ge-deputeerde Johannes Kramer: “Dit is in earste stap nei in Noardlike trajektkaart, lyk as beskreaun yn it koalysjeakkoart. Dizze kaart makket it mooglik om sûnder problemen te reizgjen tusken ferskate konsesjes yn Noard-Nederlân”. Ook wordt het kilometertarief voor alle Qliners gelijkgetrokken. Tenslotte is contant betalen in de bus vanaf 1 januari 2018 niet meer mogelijk.

Cashloos betalen
Met het cashloos betalen volgt Fryslân de landelijke ontwikkeling om per 1 januari 2018 alleen nog zonder cash in de bus te kunnen betalen. Landelijk gezien stijgt de laatste jaren het aantal overvallen in de bus. In alle Friese bussen komen daarom pinapparaten. Op 36 plaatsen in de provincie blijft het mogelijk om met contant geld een kaartje te kopen. Bijvoorbeeld bij Primera winkels en bij de Arriva servicebalie.

Campagne
Arriva start medio december een campagne om de reiziger te informeren over de wijzigingen. Een speciale tool en folders helpen reizigers straks om het juiste nieuwe abonnement te kiezen. Voor reizigers die te maken krijgen met forse prijsstijgingen, komt er een overgangsregeling. Hierbij ontvangt de reiziger een gedeeltelijke compensatie in 2018 voor de extra kosten die hij of zij maakt. Dit om een geleidelijke overgang naar het nieuwe abonnement mogelijk te maken.

 

terug naar overzicht

© Foto's: PhotoPin


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie