Testritten trein op groene waterstof

Maandag 24-02-2020
DE WESTEREEN - Tussen 27 februari en 14 maart a.s. worden er ’s nachts op het traject tussen Groningen en Leeuwarden testritten uitgevoerd met een personentrein die op groene waterstof rijdt. Tijdens de testen rijdt de trein inclusief de testbemanning met een gewone snelheid een aantal keer tussen de stations Groningen en Leeuwarden.

De testritten worden gehouden in opdracht van de provincie Groningen en andere partijen en zijn bedoeld om praktijkervaring op te doen met het rijden op waterstof. De testtrein rijdt niet elke nacht. De verwachting is dat de geluidshinder beperkt blijft. De omwonenden langs het traject zijn geïnformeerd.

De provincies Groningen en Fryslân hebben als doel om de treinen in Noord-Nederland zero emissie (zonder uitstoot) te maken. De waterstoftrein is één van de mogelijkheden om dit te doen. Bovendien zijn zero emissie treinen stiller dan het huidige materiaal. Slim en groen dus! De provincie Groningen voert de testritten uit samen met ProRail, Arriva, Engie en Alstom. Daarnaast zit er een onafhankelijke testleider van het bedrijf Dekra op de trein, die zorgt voor het goed en veilig verlopen van de testen.

Publieksdag
Op 7 maart a.s. kun de waterstoftrein bekijken op het hoofdstation in Groningen.

terug naar overzicht

© Foto's: Erik Visser

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Lytse klankjes
19:00-21:00 | Gospel Time
21:00-22:00 | Geloven & Beleven
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie